Het college van de gemeente Coevorden heeft de programmabegroting voor 2025 gepresenteerd. “Dankzij een zorgvuldig financieel beleid in de afgelopen jaren staat de gemeente er goed voor”, zo schrijft het college. “Desondanks zal ook de gemeente Coevorden de komende jaren behoedzaam moeten zijn. De afgelopen jaren is er een solide financiële basis gelegd. Dit stelt de gemeente in staat om, ondanks verwachte tegenvallers, belangrijke investeringen te blijven doen en aan haar ambities te werken.”

“Stijging ozb noodzakelijk”

De onroerendezaakbelasting (ozb) gaat in 2025 omhoog met 4 procent. Dat bestaat uit de prijsindexatie van 2,2 procent en wordt aanvullend met 1,8 procent verhoogd. “De verhoging is noodzakelijk om ook in de toekomst financieel structureel in evenwicht te blijven.”

De komende jaren neemt de financiële druk toe, waarbij de stijgende kosten in de jeugdzorg een belangrijke uitdaging vormen. “Daarnaast staat vanaf 2026 het zogenaamde ‘ravijnjaar’ voor de deur. Gemeenten krijgen dan minder middelen van het Rijk.”

Wonen/bedrijventerreinen

De gemeente wil blijven investeren. Een ambitie is de bouw van minimaal 750 nieuwe woningen voor het jaar 2030 met extra aandacht voor flexwonen en betaalbare huisvesting. Daarnaast zet de gemeente in op duurzaamheid en het versterken van bedrijventerreinen.

Slimmer werken

De gemeente wil de komende jaren zorgen voor een toekomstbestendige, stevige en stabiele organisatie. Om meer inzicht in de wenselijke formatie te krijgen, is eind 2023 onderzoek gedaan. De opvallendste bevinding is dat Coevorden relatief laag zit in haar beleidscapaciteit en in de uitvoeringscapaciteit sociaal domein en ruimtelijke ontwikkeling.

“Om meer vanuit verbinding met inwoners te werken is ook meer onderlinge verbinding tussen collega’s noodzakelijk. Vaste medewerkers gaan zich meer verbonden voelen, bouwen stabiele relaties op zowel in de samenleving als met collega’s.” Dat houdt in, dat minder mensen worden ingehuurd.

Nieuw beleid en ontwikkelingen

In de paragraaf nieuw beleid en ontwikkelingen komen diverse onderwerpen aan bod. Enkele onderdelen daaruit:

Verlichting: het plan is om alle bestaande verlichting te vervangen voor ledverlichting, goed voor een investering van circa 2 miljoen euro.

Markt en Haven: inmiddels is de herinrichting van de Weeshuisweide klaar en zijn afgelopen voorjaar de middelen voor de ontwikkeling van de Markt en Haven beschikbaar gesteld. Voor de laatste fase wordt een bedrag van 990.000 euro verwacht, waarbij wordt ingezet op cofinanciering van private partijen en subsidiemiddelen van provincie en Rijk.

Buitengebied: in het Omgevingsprogramma Buitengebied wordt, in samenspraak met de inwoners, een invulling gegeven aan de opgaven voor een evenwichtig platteland. Voorbeelden zijn toekomstperspectief landbouw, natuur, klimaat, landschap, water- en bodemkwaliteit, leefbaarheid. Voor de tweede fase van dit programma vraagt het college een dekking van 75.000 euro.

Viering tachtig jaar vrijheid: in 2025 is het tachtig jaar geleden dat Nederland is bevrijd. Provincie Drenthe, Drentse gemeenten en lokale organisaties hebben de ambitie om hier op een feestelijke manier bij stil te staan. De gemeente Coevorden wordt gezien als startplek voor een maand van vrijheid vanwege de bevrijding van de stad Coevorden als eerste plaats in Drenthe op 5 en 6 april 1945. Voor de organisatie en subsidie aan lokale initiatieven is 60.000 euro nodig.

Meer informatie

Wie zich wil verdiepen in alle financiële zaken van de begroting 2025 en meerjarenraming: dat kan via deze link.