Coevorden – De sportverkiezingen zijn in aantocht. Op zaterdag 5 februari wordt bekend wie de winnaars zijn van de Sportverkiezing 2021 voor de gemeente Coevorden.

Dat gebeurt vanuit Hofpoort@De Fabriek in Coevorden tijdens een speciale liveuitzending via de televisie van ZO!34.

De genomineerden zijn bekend. Er zijn vijf categorieën. De sportman, sportvrouw, sporttalent en sportploeg van het jaar, evenals een vrije categorie voor bijvoorbeeld bijzondere vrijwilligers of inwoners die, ondanks alle coronaperikelen, mogelijk maakten dat er toch gesport kon worden.

Sportwethouder Joop Brink vindt het mooi dat sporters en vrijwilligers in de schijnwerpers worden gezet: “We laten graag zien hoe leuk sporten is, ook het sociale deel. Of dat nu sport op topniveau is of als amateur, als gehandicapte sporter, in teamverband of individueel, het maakt niet uit!”

Alle inwoners van de gemeente Coevorden waren van december tot en met begin januari in de gelegenheid om via de website van de gemeente of via een bon inwoners voor te dragen.

In de week na 7 januari boog de deskundige jury zich over alle voorgedragen kandidaten. Die jury bestond uit de aanvoerders van het Sport- en Preventieakkoord Gezond Coevorden en de buurtsportcoaches. Voorwaarde was dat de voorgedragen personen inwoner van Coevorden zijn en zij in 2021 een prestatie hebben behaald die lokaal, regionaal of zelfs landelijk in het oog springt. De winnaars in de eerste vier categorieën worden afgevaardigd naar de Drentse sportverkiezing. Die vindt plaats op maandag 28 maart in het Atlas Theater in Emmen.

Stemmen

Vanaf nu kun je stemmen op de genomineerden. Dat kan via het stemformulier waarop je per genomineerde een korte toelichting vindt. Je kunt tot vrijdag 4 februari je stem uitbrengen. De winnaars worden tijdens de uitzending op ZO!34 bekendgemaakt. In die uitzending zijn, naast alle genomineerden, ook rolstoeltennis en olympisch medaillewinnaar Tom Egberink, sportwethouder Joop Brink, de buurtsportcoaches en muzikaal talent Kaylee uit Coevorden te gast.

Sportvrouw

Sportvrouw Kira Epping uit Oosterhesselen, Ismay Lichtendonk uit Coevorden en Iris Offrein uit Meppen zijn genomineerd voor de titel sportvrouw van het jaar. Kira werd tiende op het WK Sportvissen, Ismay werd vierde en vijfde op het NK Zwemmen en Iris haalde de selectie voor het EK Veldrijden dat vorig jaar op de VAM-berg plaatsvond en ze werd derde op het NK Mountainbiken.

Sportman

Voor de sportman van het jaar zijn genomineerd: Harry Streutker uit Coevorden, Reimon Bos uit Noord-Sleen en Kevin Zwiep uit Schoonoord. Paardenkrachten zijn voor alle drie genomineerden van belang. Dat geldt voor Harry wel heel letterlijk. Hij won in Ermelo zilver bij de dressuur voor tweespan paarden en in Blaricum werd hij kampioen in de categorie vierspan paarden. Reimon werd Nederlands Kampioen ovalracing in de Hotrods klasse en Kevin werd ook Nederland Kampioen Ovalracing, maar dan in de Superrods klasse.

Sporttalent

Voor de titel sporttalent van het jaar zijn de ruiters Jayden Woering en Anica de Boer uit Sleen genomineerd en motorcoureur Dylan Czarkowski uit Coevorden. Jayden werd Drents Kampioen springen en Anica de Boer Nederlands Kampioen Voltige. Dylan werd Nederlands Kampioen in de Yamaha YZF 125 R Cup.

Sportteam

Twee teams strijden om de titel Sportploeg van het jaar. Dat zijn het Voltigeteam Zuidenveld 1 uit Sleen en het damesteam van Touwtrekvereniging De Roppers uit Dalerpeel. Het Voltigeteam werd Nederlands Kampioen en het Dames Touwtrekteam deed mee aan het Open Nederlands Kampioenschap en werd winnaar van het 3bonden toernooi.

Vrije categorie

In de vrije categorie zijn genomineerd: turntrainster Kelly van Dijk uit Coevorden Tennisvereniging LTC uit Dalen en voetballer Jesper Bult uit Sleen. Kelly heeft de nominatie te danken aan haar enthousiasme en inzet waardoor de leden van TVC ondanks de moeilijke coronatijd toch aan heel leuke trainingen konden meedoen. Tennisvereniging LTC groeide, mede dankzij hun inzet op padel, van 70 leden in 2018 naar 420 leden in 2021, van wie maar liefst 76 jeugdleden. Jesper onderging in 2021 een zware hartoperatie en maakte drie weken later zijn debuut bij het eerste elftal van vv Sleen.

De live-uitzending is te zien op ZO!34 TV of op www.zo34.nl op 5 februari vanaf 20.30 uur.

Van elke genomineerde zijn door de gemeente filmpjes gemaakt. Die zijn te bekijken via:

Genomineerden sportvrouw van het jaar 2021:

Genomineerden sportman van het jaar 2021:
Genomineerden sporttalent van het jaar 2021:
Genomineerden sportploeg van het jaar 2021:
Voltigeteam Zuidenveld 1: https://youtu.be/lRkO5Nayghk
Dames touwtrekteam De Roppers: https://youtu.be/jIKUtowWapQ
Genomineerden vrije categorie 2021:
Tennisvereniging LTC: https://youtu.be/QCEhnOzbIy4