Coevorden – Stichting Stedelijk Museum Coevorden krijgt op vrijdag 25 oktober een bijzondere muziekkist van de gemeente Coevorden. De kist stond eerder in het Kasteel.

In 1994 deed Alida Geradts uit Coevorden een bijzondere ontdekking in het Kasteel: in een eeuwenoude houten kist trof de historica bladmuziek aan, gedrukt in een ongebruikelijke cijfernotatie. Het bleek te gaan om een uniek systeem, dat in de zeventiende eeuw werd uitgevonden door de Engelsman William Braythwaite. De muziekbladen, die gebruikt zijn om de binnenkant van de kist te bekleden, bevatten stukken van Duitse en Italiaanse componisten.

Over de herkomst van de muziekkist zelf is minder bekend. De kist is gemaakt van grenenhout, bekleed met leer en versierd met ornamenten en hengsels van smeedijzer. De muziekkist wordt gerestaureerd door Stedelijk Museum Coevorden onder leiding van conservator Thomas Bruins.

In oktober viert Stedelijk Museum Coevorden de Maand van de Geschiedenis met diverse activiteiten in het Arsenaal. Ook de bijzondere muziekkist maakt onderdeel uit van de festiviteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis.

Foto: Stedelijk Museum Coevorden. Tekening: Herman Roozen.