Coevorden – De werknemers van Forbo-Novilon in Coevorden staken tien dagen langer. Zij verlengen hun staking, die morgenochtend om 6.00 uur zou aflopen, tot en met zondag 19 maart.

Janwillem Compaijen, bestuurder FNV Procesindustrie, laat in een persbericht weten: “Dit gaat het bedrijf heel erg treffen. De productie, de logistiek; alles gaat plat, er gaat niets meer de deur uit.”

Volgens Compaijen produceert het bedrijf door de langere staking 1,2 miljoen vierkante meter minder vloer, dat zijn zo’n 165 voetbalvelden of 10.000 huizen. Compaijen: “De directie van Forbo beweegt nul komma nul onze kant op. Dan moeten de productie en levering van het bedrijf ook maar naar nul komma nul. De enige manier waarop Forbo de mensen weer aan het werk krijgt, is door tegemoet te komen aan hun eisen.”

De eisen zijn een cao van een jaar (per 1 januari) waarin de salarissen per 1 januari omhooggaan met 14,3 procent, het voortaan meestijgen van de lonen met de inflatie en een eenmalige compensatie voor het voor veel werknemers financieel zware jaar 2022. Verder moet het bedrijf zo vindt de FNV, het adoptie- en bevallingsverlof aanvullen tot 100 procent (wettelijk is dit 70 procent). Forbo-Novilon wil niet verder gaan dan 6,5% loonsverhoging.