Coevorden – Wethouder Steven Stegen en Marcel Langes van Kapper & Zo onthulden vanmiddag de fraaie stadsgravure bij de kapsalon aan de Bentheimerstraat. Gisteren waren de voorbereidingen reeds getroffen. Rond de onthulling waren er diverse activiteiten op en rond de Markt.

De onthulling vond plaats onder grote belangstelling en werd begeleid door de stadsomroeper (Robert Braam). Natuurlijk waren de mensen van steenhouwerij Th.J.D. Lamers uit Deventer present, evenals de tekenaar van de in totaal vier stadsgravures. Hiervoor tekende Robin de Krijger, ontwerper en tekenaar bij onderzoeksbureau Sweco, betrokken bij meer projecten in de binnenstad. “Ik heb een aantal varianten op het onderwerp getekend na bespreking met de gemeente. Uiteraard werd ook de kapper daarbij betrokken en we zaten gelukkig op één lijn wat betreft de keuze voor het definitieve ontwerp”, aldus De Krijger. “Ja, ik ben er best trots op”, terwijl hij het eindresultaat samen met steenhouwer Tom Lamers bekijkt.

Na Kapper & Zo komen er nog stadsgravures bij Stadscafé Vancouver aan de Friesestraat 9, het oude raadhuis aan de Kerkstraat 1 en ‘t Geveltje aan de Friesestraat 42. Elke gravure vertelt het verhaal van het pand.

Rond de onthulling was er een ambachtenmarkt op de Markt, verzorgd door de Onstwedder Gaarv’n. De Schutterij van Koeverden vervulde een prominente rol bij allerlei elementen van deze feestelijke dag. Theatergroep WIJ verzorgde bij het voormalige stadhuis aan de Kerkstraat een kort theaterstuk rond het IJzerkoekenoproer, dat daar op 22 december 1770 plaatsvond. Dit theaterstuk was de inleiding op het IJzerkoekenoproer, zodat dat op zaterdag 18 december compleet wordt uitgebeeld. Het IJzerkoekenoproer is de volksopstand naar aanleiding van het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken. Dit verbod bracht onrust. Een protestbijeenkomst werd verboden, maar de opstand ging door op 29 december onder aanvoering van ijzerkoekenbaksters. Het resultaat was, dat het verbod werd ingetrokken.

Stedelijk Museum Coevorden hield een kleurwedstrijd, waarvan de prijsuitreiking tot slot van de activiteiten plaatsvond. De winnaars waren de zevenjarige Bo Woltersom en de vijfjarige Sjors Hup. Zij kregen elk een cadeautje, een prachtige verrekijker, uit handen van Melissa Luisman van het museum.

Gisteren was er reeds een demonstratie door de steenhouwerij en vond tweemaal een stadswandeling plaats. Een verslag hiervan is onderaan de foto’s en de filmpjes te lezen.

Zie ook:

Onthulling steengravure met allerlei activiteiten