Coevorden – Bennie (80) en Diny Kardol (bijna 79) waren gisteren zestig jaar getrouwd. Ter ere daarvan bracht burgemeester Renze Bergsma het paar vandaag, maandag 10 januari, een bezoek om hen namens het gemeentebestuur te feliciteren.

Het paar is zeer bekend van boekhandel Kardol, die zo’n veertig jaar bestond. Inmiddels heet de winkel Primera, maar in de volksmond gaan veel inwoners nog steeds naar Kardol. Vier jaar geleden streek het paar neer aan aan de Oude Gracht in Coevorden met uitzicht op de stadsgracht na jarenlang aan de Esschenbruggerdijk te hebben gewoond.

Bennie Kardol en Diny van der Veen leerden elkaar in 1957 kennen toen zij respectievelijk 16 en 14 jaar oud waren en zijn vanaf die tijd samen. Diny is geboren en getogen in Coevorden. Bennie werd geboren in Gendringen in de Achterhoek. Zijn ouders vluchtten met Bennie en zijn zus naar Schoonebeek aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het gezin woonde later in Zandpol. Bennie ging naar de technische school en kwam dan langs het huis van Diny aan de Biezenbrugstraat.

Tijdens de diensttijd van Bennie trouwde het paar. Diny bleef alleen achter omdat Bennie voor de Koninklijke Marine op pad was. Na twee jaar zat de diensttijd erop. Bennie was werkzaam voor onder andere Van Kempen en Begeer. Diny werkte bij de NAM. Daar heeft Bennie ook nog korte tijd gewerkt. ‘Er was werkelijk niets te doen, ik verveelde me. Toen ik een keer niet wat eerder mocht vertrekken, heb ik meteen ontslag genomen.’ Daarna was Bennie nog een tijd actief in de verwarming, onder andere bij het ziekenhuis in Hoogeveen.

Start boekhandel

Diny was inmiddels begonnen met een boekhandel. “Ik had toen hulp van Tineke Koel uit Steenwijksmoer. Wij konden lezen en schrijven en deden gezamenlijk de winkel en het huishouden. Na vijf jaar ging zij trouwen en stopte met haar werk in de winkel. En wat leuk is: haar dochter staat nu bij Primera in de winkel”, glimlacht Diny. Daarna stapte Bennie in de zaak. De start was aan de Bentheimerstraat 40 en later werd dat Bentheimerstraat 19. “Op nummer 40 was de boekhandel en op nummer 19 verkochten we kantoormeubelen”, vertelt Bennie. Zijn vrouw Diny heeft een ijzersterk geheugen voor jaartallen. “In 1986 zijn we naar de Markt verhuisd, waar we 26 jaar actief zijn geweest.”

Daar beleefden zij prachtige jaren en zij bouwen een vaste klantenkring op. “Waar is de tijd gebleven”, verzucht Diny.

Toch waren er ook tegenslagen. Na de renovatie van het pand aan de Markt kregen zij te maken met waterschade. “Wij zaten toen tijdelijk in het voormalige Vonkpand, waar nu de Heeren van Coevorden is gevestigd”, vertelt Bennie. “De dinsdag na Ganzenmarkt zouden we een nieuwe alarminstallatie krijgen. En net op de avond van Ganzenmarkt werd ingebroken en verdween ons kasgeld.”

In de winkel was een aparte afdeling met Bijbels. ““Er werd eens een bijbel gestolen van 200 euro, maar het omslag was blijven staan. We hebben toen een advertentie in de krant geplaatst, dat het kaft gratis kon worden afgehaald door de dief. We hebben er geen reactie op gehad”, lachen Bennie en Diny. Renze Bergsma hoorde de verhalen met groot plezier aan. “Gaan jullie nog wel eens naar de winkel toe?” vroeg hij belangstellend. Dat beamen Bennie en Diny, al doet het wel een beetje pijn.”

Het paar kreeg drie kinderen, John, Gerda en Martin. Gerda en Martin waren ook actief in de zaak, net als Henriëtte Kardol, de vrouw van John. In 2012 deden zij de zaak over aan Martin, maar door de economische omstandigheden werd de zaak enkele jaren erna verkocht. “Gelukkig hebben onze kinderen allemaal ander werk gevonden”, aldus Bennie. Er zijn vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Bennie toont de burgemeester een fotocollage, waarop de uitbreiding van het gezin in de loop der jaren is te zien.

Van Wladiwostok naar Scheveningen

Fietsen is een absolute passie van Bennie, maar ook Diny laat zich op sportief gebied niet onbetuigd. Rotary International had een actie ‘Help polio de wereld uit’. Bennie was lid van Rotaryclub Coevorden en hij had er wel oren naar om mee te doen. Zo fietste een Coevorder team van het Russische Wladiwostok naar Scheveningen. De laatste nacht van deze tocht van 12.500 kilometer werd doorgebracht in de tuin van Kardol. “Het eindbedrag van ons team was, denk ik, 35.000 euro. Wel weet ik zeker dat we de hoogste opbrengst van alle teams hadden”, aldus Bennie. Verder voetbalde hij vroeger bij CSV (nu CSVC), Minjak in Schoonebeek (na de fusie met Oranje nu SVV’04) en Germanicus. Hij was ook nog lange tijd bestuurslid van de Coevorder Handelsvereniging.

In de loop der jaren fietste Bennie met zijn zoon naar de Noordkaap. Hij heeft verder Europa van oost naast west en van zuid naar noord doorkruist. Iedere week wordt nog een flinke fietstocht ondernomen. Renze Bergsma liet weten, dat hij beslist een keer meegaat voor een rondje in de gemeente Coevorden.

Diny is ook een fietser, wekelijks trekt zij er met een vriendin op uit. Zij heeft in haar jongere jaren nog een tijdje op judo gezeten. Nu gaat zij nog wekelijks (als de huidige omstandigheden dat toelaten) naar de sportschool. Bovendien werkt zij graag in de tuin.