Coevorden – Scouting Drostengroep Coevorden houdt zaterdag 2 maart van 10.00 tot 16.00 uur een open dag in en rond blokhut De Hoed aan de Ballastweg 52. “We willen graag laten zien welke leuke dingen we hier doen”, aldus penningmeester Annemarie Ramaker. Voorzitter Hilliene Koops voegt eraan toe: “Tegelijkertijd is het ook een noodkreet. We hopen dat mensen de helpende hand willen bieden door vrijwilliger te worden. Zonder vrijwilligers begin je immers niets.”

De Drostengroep heeft al veel geprobeerd om vrijwilligers te krijgen. “Maar iedereen heeft het druk, ook de ouders”, aldus de dames. Niet alleen zijn begeleiders nodig, maar ook bestuursleden. “Door het gebrek aan vrijwilligers zijn we gestopt met één speltak. We willen appelleren aan het gevoel”, zegt Hilliene. Er is al van alles geprobeerd om vrijwilligers te trekken, maar dat is niet gelukt. Hilliene en Annemarie hopen, dat de open dag enkele vrijwilligers oplevert.

Iedereen welkom: van alles te doen

Iedereen is welkom op de open dag, waarop van alles te doen is. Er staat een klimmuur, er worden broodjes gebakken en apenvuistjes gemaakt. Er komt een kampvuur en er zijn allerlei workshops. ?Een van de gasten die dag is burgemeester Renze Bergsma.

Speltakken van 7 tot en met 18+

De scouts zijn verdeeld in groepen, die speltakken worden genoemd. Uitdaging en plezier staan centraal. Zo kunnen zij op een actieve manier hun vrije tijd besteden. Iedere speltak heeft een eigen programma, aangepast aan de belevingswereld van kinderen en jongeren.

De Drostengroep heeft twee groepen welpen, bestemd voor kinderen van 7 tot en met 10 jaar. Deze groep is zoveel mogelijk buiten: er zijn spelletjes in het park, er worden schommels gebouwd en vlotvaren staat op het programma. Er zijn klopjachten en er is een zomerkamp en tweemaal per jaar is er een overnachting bij de blokhut.

De scouts zijn er voor kinderen van 11 tot en met 14 jaar. In kleine subgroepen doen zij hun spel. De ene keer wordt er een hike gehouden (speurtochten met spellen), de andere keer is er sport en spel of koken. Verder worden allerlei dingen gebouwd als torens en tafels.

Bij de explorers zitten jongeren van 15 tot en met 17 jaar. Zij bedenken hun programma’s zelf. Daardoor leren zij om dingen te organiseren en creatief te zijn. Zo maken films, houden filmmarathons, een playbackshow of een casinoavond. Daarnaast is er hiken, pionieren, koken op houtvuur en kamperen en op bezoek bij andere groepen.

Volwassen leden (18+) van de Drostengroep, ook wel Pivo’s of Roverscouts genoemd, maken deel uit van de Yekkostam. Voor de deelnemers die minder actief zijn, bijvoorbeeld omdat ze een gezin beginnen, studeren, ver weg wonen, is het mogelijk om stamgast te worden. Zo zijn ze nog steeds van harte welkom tijdens opkomsten en kampen.

Meer informatie staat op www.drostengroep.nl, de Facebookpagina en Instagram.

Foto’s: Scouting Drostengroep