Regio – Het Saxenburgh Medisch Centrum biedt kankerpatiënten al langere tijd de mogelijkheid om een chemokuur vanuit huis toegediend te krijgen. Sinds enige tijd is deze mogelijkheid verder uitgebreid voor patiënten met de ziekte van Kahler.

Juist in de tijden van het coronavirus wil Saxenburgh Medisch Centrum de risicogroep minder naar het ziekenhuis laten komen om zo bij te dragen aan minder verspreiding van het coronavirus. Door het thuis toedienen van het middel daratumumab (een medicijn gebruikt voor de ziekte van Kahler) kan de zorg op een veilige manier wel door blijven gaan.

Wanneer je pijn hebt of vermoeid bent door kanker, bijvoorbeeld bij de ziekte van Kahler, is een traject in het ziekenhuis extra vermoeiend. Voor deze patiënten is het sinds kort mogelijk om ook het middel daratumumab via injectie thuis toegediend te krijgen. Hierdoor hoeven patiënten minder naar het ziekenhuis te komen. Saxenburgh heeft hiervoor een samenwerking met de specialistische teams van de thuiszorgorganisaties Carinova en Icare. De collega’s van de thuiszorgorganisaties worden geschoold door de regieverpleegkundige van Saxenburgh.

Regieverpleegkundige Rosanne Laarman: “De eerste ervaringen zijn zeer positief. Het is voor de patiënt prettig dat het gewoon in de thuissituatie kan gebeuren. Dat geeft rust.” Voor veel ziekenhuizen in Nederland is dit lastig om te organiseren omdat er veel (extra) werk bij komt kijken. “We zijn erg trots dat dit ons lukt, mede dankzij de goede samenwerking.”

Yvonne Tromp, internist-hematoloog in het Saxenburgh Medisch Centrum, heeft een aantal patiënten die een behandeling thuis krijgen. “Wij kunnen dit doen als eerste van Nederland. De ervaringen van onze hematologiepatiënten zijn zeer positief. De meeste patiënten zijn op leeftijd, moeten vaak vervoer regelen en iedere gang naar het ziekenhuis kost energie.”

Foto: Yvonne Tromp, Rosanne Laarman en Ina Kosse (eigen foto Saxenburgh).