Dalen – Rik Assen voelt zich als een vis in het water in zijn supermarkt in winkelcentrum De Waag in Dalen. “Als klein jongetje was ik al bezig met het uitzoeken van flessen en inpakken en het was voor mij vanzelfsprekend, dat ik in de zaak zou stappen.” Rik behaalde alle benodigde diploma’s en kwam in de zaak. In 2000 werd hij mede-eigenaar en sinds 2003 is hij volledig eigenaar. “Maar”, benadrukt Rik, “we werken met elkaar, onze medewerkers, mijn ouders, mijn zus Legien en ikzelf.”

Rik vertelt wat over de voorgeschiedenis van het bedrijf. “Mijn opa begon in 1928 met het venten van groente en fruit met paard en wagen. Hij ging de hele regio door. Er kwam een groentewinkeltje aan huis aan De Brinken, dat mijn oma runde. Op den duur kwamen er meer levensmiddelen bij en langzamerhand ontstond iets wat leek op een supermarkt. Er volgden diverse uitbreidingen en zo ontstond een winkel van formaat onder de naam GA-supermarkt. Later werd het GA Volumemarkt en de winkel was daarmee de eerste in Nederland, die onder deze formule werkte.”

De ouders van Rik, Grietinus en Tinie, waren inmiddels in de zaak gekomen. Grietinus rent ook nu nog bijna dagelijks door de winkel.

Later kwam de locatie aan De Waag in beeld en werd de grond bemachtigd, waarop nu de fraaie supermarkt staat. “Ik ben blij met dit winkelcentrum, dat is echt iets waar we met elkaar in een dorp als Dalen blij mee mogen zijn”, aldus Rik. De supermarkt sloot zich later aan bij de Coop. In 2015 werd geswitcht naar de formule Plus, tot grote tevredenheid van Rik.

Enorm genieten

Rik geniet dagelijks van zijn werk. “De dynamiek van een supermarkt, het contact met medewerkers en klanten, dat is heel fijn. Ik kan er enorm van genieten als ik beginnende medewerkers binnen zie komen als een verlegen persoon en die zie uitgroeien tot iemand, die initiatief neemt en er gewoon voor staat, maar ook van medewerkers die elke dag weer een prestatie leveren en dat al vaak vele jaren lang doen. Dat is zo’n mooie ontwikkeling!” Inmiddels telt de supermarkt ruim tachtig medewerkers.

Hij is blij met iedere klant. “We hebben een trouwe schare klanten uit (de voormalige gemeente) Dalen, maar ook uit Coevorden, Gees, Zwinderen en Oosterhesselen en verdere regio. Er zijn de laatste jaren veel nieuwe klanten bijgekomen.”

Up-to-date

De winkel is helemaal up-to-date. “Sinds kort hebben we elektronische schaplabels. Die geven altijd de prijs weer die in de kassa staat. Het werkt heel efficiënt. Kijk je naar het grote assortiment wijnen, dan is het voor de vakkenvullers wel eens lastig om te zien waar wat staat. Als er nu wijnen binnen komen, dan licht de plek op waar die bepaalde wijn moet staan.” En zo hebben zulke systemen nog veel meer voordelen die de kwaliteit en effectiviteit ten goede komen.

Sinds zes jaar heeft de supermarkt al een zelfscan. “Maar we hebben nu de allernieuwste scanners met touchscreen, die op grotere afstand registreren en codes sneller oppikken.”

Veranderingen

“De laatste jaren waren er natuurlijk ook weer allerlei veranderingen, hier moet je uiteraard in meegaan en dat doen we dus. Het is ook anders geworden door verruiming van de winkeltijden, zoals op zondag. Dat zorgt voor een andere aanpak.”

Daarnaast noemt Rik ook verschuivingen in assortimenten en veranderd koopgedrag van consumenten, bijvoorbeeld trends als vleesvervangers. “Dat groeit enorm. Verder gaan klanten steeds meer voor het gemak. Zij kopen geen krop sla meer, maar voorverpakte sla, maar ook maaltijdpakketten of kant-en-klaarmaaltijden zijn enorme stijgers de laatste jaren.”

Door corona is de situatie momenteel veranderd. “Maar, onze klanten houden zichzelf goed aan de regels. Als iemand geen mondkapje draagt, heeft hij of zij er meestal niet aan gedacht. De meeste klanten gaan er goed mee om, het levert geen problemen op.”

De supermarkt heeft altijd al een bezorgservice, maar door corona wordt daarvan nu wel meer gebruik gemaakt.

Iets terugdoen

“We leven”, aldus Rik, “van en in onze omgeving en daar doen we graag wat voor terug. We staan middenin deze en ondersteunen graag activiteiten op het gebied van bijvoorbeeld jeugd, sport en cultuur. Dat doen we niet alleen in geld, maar ook in producten en diensten.”

Bezig zijn

Rik is naast het supermarkt werk in Dalen ook op landelijk niveau actief voor de organisatie Plus. Verder zijn er ook nog diverse andere zakelijke activiteiten en initiatieven die Rik bezighouden. “Stil zitten? Daar word je niet beter van. Mijn vader zei altijd ‘Zaken zijn als kruiwagens, je moet ze duwen om vooruit te komen’.”

Ondernemersvereniging

Rik is vice-voorzitter van Ondernemersvereniging Dalen en die functie oefent hij al heel wat jaren uit. “Ik voel me zeer op mijn plek. Onze voorzitter Johan de Ridder doet het heel goed”, vindt hij. “Nu er geen evenementen of acties zijn, is de behoefte om te vergaderen nu wat minder, maar we communiceren nu via app en telefoon. Als Ondernemersvereniging Dalen houden we verkoopacties, zorgen mede voor de hanging baskets en de kerstverlichting in het centrum, steunen we diverse activiteiten in het dorp en werken we nauw samen met Stichting Dalen Promotie.”

De winkel heeft ook voor 2021 weer leuke acties in petto voor de regio. “Maar die houden we nog even geheim.”

Tot rust

De 47-jarige Rik is altijd druk in de supermarkt. Zijn vriendin Henny, met wie hij al 23 jaar samen is, is altijd bezig in het schildersbedrijf van haar familie in Nieuw-Amsterdam. “Wat we in onze schaarse vrije tijd het liefst doen? Wij genieten altijd enorm van Oostenrijk en Zwitserland. In de bergen komen we helemaal tot rust.”

Daarna kan Rik er weer helemaal tegenaan om te genieten van zijn werk. “Samen met ons team willen we het elke dag weer beter doen.”

Bron: Lelie van Dalen