Coevorden – ‘Reuring in de veste’ van zondagmiddag is een groot succes. De organisatie had er werkelijk alles aan gedaan om te zorgen voor een sfeervol geheel. Dat verdient beslist een compliment. Er was van alles te zien en te doen en de route was van sfeervolle lichtjes voorzien. Meer dan honderd vrijwilligers waren van de partij om hun medewerking te verlenen. Op deze koopzondag was het druk in de binnenstad.

Het evenement begon om met een kanonschot op de Weeshuisweide, gelost door burgemeester Renze Bergsma, met begeleiding door de Schutterij van Koeverden.

De Rosse Buurt, het Weeshuis en de Taverne waren onderweg te bekijken. Overal in het centrum liepen figuranten in historische kleding. Muziek was er volop van Sweelodie uit Zweeloo, de Breibergers uit Dalerpeel, Sing & Swing uit Coevorden, de Moorblaozers uit Nieuw-Schoonebeek en enkele straatmuzikanten. Er waren een waarzegster, ijzerkoekenbaksters, wasvrouwen, bedelaars en landlopers. Op de Markt was een kerstmarkt,

IJzerkoekenoproer

Om drie uur begon het IJzerkoekenoproer bij het Kasteel, hét kerstverhaal van Coevorden. De organisatie hiervan was in handen van theatermaakster Marion Maters. De acteurs van Theatergroep WIJ zijn present als bijvoorbeeld ijzerkoekbakster, garnizoenssoldaat, dominee en deftige dame.

Het verhaal van het IJzerkoekenoproer gaat over de volksopstand naar aanleiding van het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken. Dit verbod, dat op 22 december 1770 werd uitgevaardigd door de lokale bestuurders, bracht onrust bij de bevolking. Om oproer tegen te gaan, werd een protestbijeenkomst verboden. Maar de Coevordenaren kwamen op 29 december in opstand bij het raadhuis van Coevorden, aangevoerd door ijzerkoekenbaksters. Bij dit raadhuis besloot de magistraat onder grote druk uiteindelijk om het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken in te trekken.

Na de start bij het Kasteel werd een rondgang door het centrum gemaakt via de George Vancouverbrug, langs Stedelijk Museum (waar de djembégroep van Henk Busscher actief was) en via de Rijnsestraat en Tuinstraat naar de Kerkstraat, waar uiteindelijk het verbod werd opgeheven na het luide protest.

Het oproer eindigde op de Weeshuisweide, waar In2Dance een spetterend optreden verzorgde. Daarna was het slotakkoord voor Herman Roozen uit Coevorden, Stripmaker des Vaderlands. Hij gaf op humoristische wijze commentaar bij de door hem gemaakte cartoons. Dat viel ook bijzonder in de smaak.

Kunst

In de ReadShop aan de Friesestraat was kunstschilder Minno de Roo uit Oosterhesselen en verbonden aan Galerie Kunst op Vijf aan het werk te zien. Hij maakte gebruik van de eeuwenoude schilderkunst met verf op basis van eigeel. Het schilderij wordt geveild.

Bij Museum Thijnhof lieten de Reest- en Vechtbloazers van zich horen en binnen trad BLUES2 op.

Het evenement werd mede mogelijk gemaakt door Centrummanagement Coevorden, de gemeente Coevorden, de provincie Drenthe, de Rabobank, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stedelijk Museum Coevorden. En uiteraard door de ruim honderd vrijwilligers en de organisatie.

Ongetwijfeld komen er nog veel meer foto’s op de Facebookpagina Reuring in de veste.