Coevorden – Stedelijk Museum Coevorden houdt samen met de hedendaagse kunstenaar Han van Hagen een lezing cq. kunstvoorstelling op zondag 17 november.

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Rembrandt is overleden. Zijn sterfdag was 4 oktober 1669. Ter gelegenheid daarvan vindt de lezing plaats. Van Hagen vertelt enthousiast en verhalend over Rembrandt met aandacht voor zijn vrienden, voorlopers en leerlingen.

Rembrandt kent iedereen van zijn voornaam, maar wie kent Aert, Gerrit, Hercules, Govert, Carel, Ferdinand, Jan, Pieter, Jacob nog? In de zeventiende eeuw waren dat net zo bekende schilders. Van velen van hen is de loopbaan pas goed op gang gekomen na gedegen lessen in het atelier van Rembrandt. Zijn weergave van licht in duister bruin gehuld was eerst ongekend populair, maar werd later in de eeuw hopeloos ouderwets gevonden. Sommigen bleven Rembrandt trouw, andere kozen de weg van een glanzend en kleurrijk classicisme, waarbij grote meesters van de renaissance de inspiratie waren.

In de voorstelling in het museum, gevestigd in Het Arsenaal aan de Haven 4, komen geestverwanten en afvalligen van Rembrandt voor het voetlicht in de sfeer van zijn tijd. Maar Rembrandt blijft uitgangspunt en zorgt na 350 jaar nog steeds voor verrassingen. De lezing begint om 15.00 uur. Aanmelden voor het bijwonen van de lezing kan tot donderdag 14 november via info@museumcoevorden.nl. De entreekosten zijn 10 euro per persoon (voor Vrienden van Stedelijk Museum Coevorden 5 euro), inclusief koffie en thee.