Een aantal leden van de gemeenteraad in Coevorden, vertegenwoordigd in de raadswerkgroep Duurzaamheid, houdt zaterdag 7 oktober de ‘Dag van de Duurzaamheid’. Tijdens deze dag wil de raadswerkgroep met inwoners in contact komen over het onderwerp duurzaamheid. De rode draad is wat je zelf kunt doen aan duurzaamheid en wat je daarvoor nodig hebt.

De ‘Dag van de Duurzaamheid’ wordt gehouden in De Nieuwe Veste aan de Van Heeckerenlaan en duurt van 9.30 tot 15.00 uur. Deelname is gratis. Er wordt gestart met een algemeen deel en er zijn twee workshoprondes. Deelname is gratis.

Workshops

Er zijn zes workshops: 1. Intergas: producent van verwarmingssystemen in Coevorden. Het bedrijf geeft informatie over de voordelen van een hybride-warmtepomp en wat er zoal bij komt kijken met betrekking tot ruimte en installatie; 2. Gemeente Coevorden en energiecoach Anita Speelman. Zij lichten toe hoe je van het aardgas af kunt en hoe je je kunt aansluiten bij de visie warmtetransitie van de gemeente; 3. Drents Energieloket/NMF Drenthe vertelt waarom het isoleren van je woning de eerste stap moet zijn en waar eventuele subsidies zijn te verkrijgen; 4. Duurzaam Dalen, Werkgroep Proeftuin aardgasvrije wijk Dalen:  informatie over het proces hoe het dorp Dalen van het aardgas af komt; 5. Klavertje 4 Holsloot vertelt over de Zonneroute A37 en participatie en lokaal eigendom; 6. Drentse KEI: de Drentse Koepel Energie-Initiatieven (KEI) helpt inwoners van Drenthe die een initiatief of coöperatie in hun buurt of dorp willen starten

Programma

Het programma ziet er als volgt uit: 9.30-10.00 uur, inloop; 10.00-10.20 uur, aftrap; 10.30-11.30 uur, workshopronde 1; 12.00-13.00 uur, gezamenlijke lunch; 13.30-14.30 uur, workshopronde 2; 15.00 uur, afsluiting

Doel

De raadswerkgroep heeft deze dag georganiseerd om inwoners te informeren over de energietransitie en dan met name over het gedeelte warmte. Ook wil de werkgroep weten welke vragen inwoners hebben en wat er speelt op dit gebied. Met deze kennis gaat de raadswerkgroep naar de collega-raadsleden en het college van de gemeente Coevorden.

De raadswerkgroep duurzaamheid is in 2018 in het leven geroepen. In 2019 organiseerde de raadswerkgroep een congres over biodiversiteit, in 2020 een Mini-Klimaatconferentie met Helga van Leur en in 2021 een webinar over duurzaam verwarmen.

Aanmelden

Aanmelden kan via deze link. Daarbij kan worden aangegeven welke workshops u wilt volgen en of u deelneemt aan de lunch. Aanmelden kan tot zaterdag 30 september.