Coevorden – Bijna 180 bezoekers luisterden vrijdagavond ademloos naar de tot in perfectie uitgevoerde Mariavespers van Monteverdi. Artistiek leider Marit Broekroelofs van het uitvoerende Margaretha Consort heeft een excellente groep, deels internationale, musici weten samen te brengen, aangevuurd door Jos van Veldhoven.

Negen zangers, veertien musici en de dirigent bezetten het rechthoekige podium in de Stadskerk met een eersteklas akoestiek. Dat de programmaboekjes te laat werden afgeleverd, deed de concentratie toenemen. Geen geknisper van papier, niet rusteloos meelezen, maar geconcentreerd luisteren naar de van oorsprong katholieke gebeden van meer dan vierhonderd jaar geleden. Te horen waren Gregoriaanse elementen, loepzuivere solozang, dubbelkorigheid en instrumentale delen.

De musici van het Margaretha Consort maken gebruik van klassieke instrumenten: theorbes, viola da gamba’s, trombones, cornetti en meer met in het centrum een orgel. Dirigent Jos van Veldhoven doet er alles aan om de muzikale schatten te doen herleven. En dat gebeurde en het publiek was zeer enthousiast. Monteverdi mag minder dan Bach op verhaallijnen zitten, zijn muziek is spraakmakend mooi en werd met liefde en vakmanschap gespeeld. Monteverdi’s partituur bood de dirigent en musici optimaal de gelegenheid zelf accenten aan te brengen in de muziek, die in Monteverdi’s tijd door de toenmalige paus te modern werd bevonden.

Het concert werd mede georganiseerd door Stichting Culturele Dorpen Zuidenveld.

Foto’s: Robert Smit, EPIC4U.NL