Coevorden – Inwoners van Coevorden en andere belangstellenden zijn zaterdag 15 april welkom op de Markt om mee te praten over de inrichting van de Markt en Haven. Er zijn tussen 11.00 en 16.00 uur twee schetsontwerpen te bekijken. Bezoekers kunnen hun mening geven en suggesties doen. Deze informatie wordt verzameld en aan de hand daarvan komt er een derde ontwerp.

Wethouder Erik Holties, die de binnenstad in zijn portefeuille heeft, nam vorige week een kijkje op de bouwplaats op de Weeshuisweide: ’Mooi om te zien dat er hard wordt gewerkt aan Coevorden als bezoekersstad. Ik heb al een beetje voor ogen hoe bezoekers hier straks in een groene oase met uitzicht op het kasteel kunnen genieten. Voor de zomervakantie hopen we, samen met inwoners en ondernemers, de plannen voor de Markt en Haven concreet te hebben. De ontwerpen zijn veelbelovend. Ik kijk uit naar de reacties”, aldus Holties.

Volgende stap

Het programmateam Binnenstad, bestaande uit de gemeente Coevorden, Domesta en Centrummanagement, is druk bezig om de binnenstad nog mooier te maken. Zo worden de Markt, Haven, Citadelpunt en Weeshuisweide met elkaar verbonden tot Kasteelpark Coevorden. Inmiddels is de eerste stap naar de realisatie van het Kasteelpark gezet en wordt er hard gewerkt op de Weeshuisweide. Nu is het tijd voor de volgende stap: een nieuwe inrichting voor de Markt en Haven.

“Allermooiste haven van Nederland”

De ontwerpen zijn vandaag bekendgemaakt aan de omwonenden en de media. Programmamanager Gert van der Kooi van de gemeente gaf uitleg. Hij gaf uitleg over de ontwerpen en zei vol trots, dat Coevorden de mooiste haven van Nederland krijgt. “Het wordt echt een heel mooie plek als huiskamer van Coevorden.”

“De haven komt terug op de oude plek van vroeger. Dat betekent dat de straat langs de Markt wordt verlegd. Dat deel van de haven komt in een soort bak, zodat het schoonhouden ervan eenvoudig is. Er komen trappen langs, die als podium kunnen dienen. In de wintermaanden kan een laag water snel bevriezen en kan dit deel als schaatsbaan worden gebruikt. De bak kan ook leeg worden gelaten om zo een podium te creëren.”

Op de citadelpunt, zo staat op de tekeningen, komt een kanon. Op de plek van de voormalige Rabobank komen drie gebouwen: twee ervan krijgen de functie van wonen, de derde wordt een combinatie van wonen en een publieke functie. Daarbij denkt Gert van der Kooi zelf voorzichtig aan de bibliotheek. Die is nu gevestigd in Het Arsenaal, net als Stedelijk Museum Coevorden. Het museum wil graag uitbreiden.

Duivelshoek

Op de huidige parkeerplaats komt een open Markthal, zoals die er vroeger ook stond. In de directe omgeving blijft wel wat parkeerruimte bestaan en tijdens de weekmarkt op maandag zijn meer parkeerplaatsen beschikbaar. Momenteel worden extra parkeerplaatsen aangelegd aan de Molenbelt en binnen afzienbare tijd wordt de parkeerplaats aan de Oostersingel uitgebreid. “Die krijgt de naam Duivelshoek”, aldus Van der Kooi. “We hebben ontdekt dat er vroeger op die plek een brouwerij was met die naam.” Net als aan de Molenbelt komt er een kunstwerk.

Koe-voorde

De Weeshuisstraat, de oudste weg in Drenthe, en de Koesteeg worden min of meer met elkaar verbonden en daar is ruimte voor de Koe-voorde om terug te grijpen op de geschiedenis. Met het horecaplein moet dat een mooie combinatie worden. Zo sluit dit deel aan op de Weeshuisweide, die gezamenlijk het Kasteelpark gaan vormen. De werkzaamheden op de Weeshuisweide worden aan het begin van de zomer afgerond. Het is de bedoeling dat de herinrichting van de Markt en Haven in 2024 en 2025 plaatsvinden.

Bijeenkomst in middeleeuwse stijl

Tijdens de bijeenkomst is er voor iedereen wat te doen. De informatiemarkt wordt gehouden in een middeleeuwse tentenkamp, er zijn optredens en kinderen kunnen zich laten schminken als ridder of prinses.

De gemeente Coevorden, Centrummanagement en woningcorporatie Domesta werken binnen het programmateam Binnenstad samen met inwoners, ondernemers en bezoekers aan een uitnodigende binnenstad met historie, water en gezelligheid. Coevorden wordt daarmee van winkelstad een bezoekersstad. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door het binnenstadsfonds van de provincie Drenthe.

Ontwerpen

De ontwerpschetsen zien er fraai uit. Die zijn te bekijken VIA DEZE LINK.