Meppen – Op de parkeerplaats van de Anne de Vrieshoek bij Meppen werd donderdagmiddag een herdenkingsplaquette aan piloot Arch Luper onthuld. Deze 24-jarige piloot, afkomstig uit de Amerikaanse staat Oklahoma, overleed op 7 mei 1944 toen zijn vliegtuig door afweergeschut werd geraakt. Het was de bedoeling om vorig jaar, toen het 75 jaar geleden was dat Nederland werd bevrijd, de plaquette te onthullen. Dat kon toen vanwege corona niet doorgaan.

Het gedenkteken kwam er op initiatief van Berco Hoegen uit Aalden, Jan Tienstra van De Lange Möpper uit Meppen, Marcel Zantingh (woonachtig in de Randstad, maar geboren in Aalden en Kees van Dijk van Plaatselijk Belang Gees.

Heel wat belangstellenden hadden zich verzameld op deze plek. Onder hen was ook Christopher Luper uit Kaiserslautern (D), een verre neef van Arch Luper. Christopher Luper was niet op de hoogte van het verhaal totdat Marcel Zantingh voor zijn boek ‘Wel gebogen, maar niet gebroken’, contact opnam met zijn tante. “Ik voel me trots en vind het heel bijzonder, dat ik hier samen met mijn vrouw aanwezig ben.”

De onthulling was niet alleen bijzonder, ook het feit dat burgemeester Renze Bergsma dat deed. Hij verrichtte als spiksplinternieuwe burgemeester van de gemeente Coevorden zijn eerste officiële daad.

Vliegtuig geraakt

Na het welkomstwoord van Jan Tienstra vertelde Marcel Zantingh over de gebeurtenissen op 7 mei 1944. “Luper vloog vanuit Engeland naar Duitsland, maar zijn jachtvliegtuig werd geraakt. Hij liet een maat van hem weten, dat hij het vliegtuig zou verlaten, dat daarop in de wolken verdween. De volgende dag werd duidelijk wat er was gebeurd toen hij niet op de basis verscheen. “Het vliegtuig sloeg een krater in het bos, dat is nog steeds zichtbaar”, aldus Zantingh. Na de bijeenkomst op de Anne de Vrieshoek namen belangstellenden nog een kijkje op de plek waar het vliegtuig was neergestort.

Op mei mei 1944 werd Luper begraven op de begraafplaats in Zweeloo. Later werd hij herbegraven op de begraafplaats in Margraten en vervolgens op zijn geboortegrond in Oklahoma.

“Herdenken gaat over vrijheid”

Burgemeester Renze Bergsma wees op het belang van herdenken. “Herdenken gaat niet alleen over het verleden, maar ook over het heden en de toekomst. Herdenken gaat immers nadrukkelijk over vrijheid. We moeten alle verhalen blijven zoeken en een plaats geven in onze samenleving. Daarbij past het mooi in het thema ‘Verbonden in verhalen’ van de Culturele Gemeente Coevorden.” Hij en Christopher Luper onthulden de plaquette.

Het verhaal van Arch Luper staat in het boek ‘Wel gebogen, maar niet gebroken’, dat vorig jaar verscheen.

Boek over oorlogsjaren Zweeloo is verschenen