Coevorden – In het kader van de Week van de Alfabetisering gaf schrijver en televisiemaker Özcan Akyol (Eus) donderdagavond een lezing in de bibliotheek in Coevorden. De bijeenkomst was volledig uitverkocht (er was bovendien een lange wachtlijst).
Voor de pauze vertelde Eus over zijn jeugd als kind van Turkse gastarbeiders en over de moeizame relatie met zijn vader, die staat beschreven in zijn tweede boek ‘Turis’, dat in 2016 verscheen.
Tijdens zijn basisschooltijd gaf de citotoets als uitkomst het atheneum, maar de juf geloofde niet dat hij de toets zelf had ingevuld en gaf een negatief advies. Eus ging daarop naar de mavo. Hij ging het slechte pad op en belandde in de gevangenis.
Een cipier nam hem mee naar de bajesbieb en adviseerde hem de boeken van Baantjer te lezen. Hij las zo’n zes boeken uit deze serie. Tot zijn verrassing had hij beelden bij het verhaal, een prachtige en nieuwe sensatie. Dat veranderde alles. Zijn woordenschat nam enorm toe. “Taal heeft mij gered”, zo zei hij tegen zijn aandachtige toehoorders. Hij bleef lezen en ging studeren in Amsterdam.
Zo ontwikkelde Eus zich van straatschoffie tot literaire belofte met zijn spraakmakende debuut ‘Eus’.
Na de pauze was er ruimte voor interactie en konden de bezoekers vragen stellen. Deze varieerden van kritisch tot het belangstellende vragen als “Hoe gaat het nu met je moeder?” Tijdens de avond verkocht de Readshop zijn beide boeken, die Eus met plezier signeerde.
Özcan Akyol uit Deventer is schrijver en columnist. Naast zijn boeken ‘Eus’ en ‘Tunis’ schreef en schrijft hij columns voor regionale dagbladen, het Algemeen Dagblad, de VARAgids, Nieuwe Revue en Helden. Hij is regelmatig te zien in Pauw en ‘De wereld draait door’. Momenteel is de schrijver te zien op tv met ‘Sterren op het doek’, is hij bezig met het Boekenweekessay van 2020, komen er nieuwe televisieprogramma’s aan en is hij bezig met zijn derde boek. Dit keer is het geen autobiografisch boek, maar een roman.
Met dank aan Saskia Kluwen en Astrid Dijksterhuis.