De politie en organisaties als de Fraudehelpdesk, de Consumentenbond en het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX ontvangen de laatste tijd veel meldingen over oplichting rond de aankoop van hout.

Door de forse stijging van de gasprijs steeg de vraag naar houtpellets en haardhout. Oplichters zien daar een verdienmodel in en bieden zogenaamd hout te koop aan. Er zijn nu ruim zestig malafide webshops actief, de politie heeft al meer dan vijfhonderd aangiftes ontvangen.

Vaak wordt via een website haardhout besteld en betaald, maar er wordt niets geleverd. Sommige gedupeerden hebben via een verkoopsite contact met een particulier die hout aanbiedt, maar uiteindelijk zijn belofte niet nakomt.

Oplichters maken ook misbruik van bedrijfsnamen. Sommige ondernemingen verkopen wel echt haardhout, maar hebben zelf geen website. Kwaadwillenden richten dan een website op met dezelfde bedrijfsnaam, waarop ze haardhout of pelletkorrels ‘aanbieden’. Gijs van der Linden, teamleider bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO), zegt: “Sommige sites zijn erbarmelijk slecht vertaald, waardoor niet bestaande houtsoorten worden vermeld. Dit taalgebruik alleen al zou consumenten moeten waarschuwen om alert te zijn.”

De politie registreerde in 2020 zo’n 6.400 aangiften over malafide webshops, in 2021 verdubbelde dat aantal naar ruim 13.000. De teller stond begin september dit jaar al op 8.300 aangiften. Het gemiddelde schadebedrag is ook gestegen: van 150 euro in 2021 naar 330 euro per gedupeerde in het eerste half jaar van 2022.

Lijst van websites

De politie publiceert hier een dagelijks bijgewerkte lijst van zo’n 150 websites waarover meldingen zijn binnengekomen. Bij de eerste vijftien stonden nepshops die inspelen op de energiecrisis, zoals ab-brandhout.com, brandhoutenpellets.nl, brandhouthuis.com, bouwinradiatoren.nl en  blokjeskopen.com. Deze sites zijn inmiddels uit de lucht gehaald of daar wordt nog aan gewerkt. Malafide webwinkels laten betalingen vaak lopen naar rekeningnummers in het buitenland. Veel nepshops beweren dat je via iDEAL kunt betalen. Ze bieden dan echter een simpele betaallink (die verwarrend genoeg soms ook iDEAL heet). Deze leidt naar het overmaken naar een IBAN-rekening van een consument. Vaak iemand in het buitenland; het IBAN-banknummer begint dan bijvoorbeeld met FR, in plaats van NL.

Controle

De politie adviseert om altijd  te controleren of een webshop betrouwbaar is voordat u een online een bestelling doet. Op de website van de winkel kunt u controleren waar het bedrijf is gevestigd en of de webshop telefonisch bereikbaar is. En wat is het beleid met betrekking tot het retourneren van producten? Kunt u daar op de website niets over vinden? Dan is het verstandiger om bij een andere winkel te kopen. Consumenten kunnen hier controleren of een site van een malafide handelaar is.

Wie is opgelicht, kan aangifte doen. Alleen bij aangiften kan de politie de website uit de lucht laten halen om toekomstige oplichting te voorkomen. Ga voor aangifte doen naar: politie.nl/aangifte-of-melding-doen.