Coevorden – In de voormalige synagoge aan de Kerkstraat in Coevorden wordt zondag 1 december om 14.00 uur de David en Mietje Krammerkamer geopend.

Leerlingen van De Nieuwe Veste hebben in een profielwerkstuk een voorstel gemaakt om de geheel vernieuwde voorkamer van de godsdienstwoning in te richten als deze kamer. De kamer in de stijl van de jaren dertig is voorzien van meubels, boeken en voorwerpen van voor de oorlog. Verder zijn er Joodse gebruiksvoorwerpen en foto’s van de familie Krammer te bewonderen. De tafel in deze mooie voorkamer ziet eruit als een sjabbattafel zoals die in die tijd werd gedekt door Joodse families.

Mark Schuitema, docent geschiedenis van De nieuwe Veste, behandelt het nut van historisch onderzoek in de eigen omgeving door leerlingen. Daarna vertellen de leerlingen Dewi Hölscher, Melissa Jansen en Phaedra Winter over hun onderzoek naar en het inrichtingsplan van de kamer. De openingshandeling wordt verricht door de achterkleinzoon van het echtpaar, David Krammer. De achterkleinkinderen komen hiervoor speciaal over vanuit Zwitserland en Israël.

De kamer maakt onderdeel uit van de vaste tentoonstelling en belangstellenden kunnen de kamer vanaf donderdag 5 december bekijken.

David en Mietje Krammer

David Krammer is geboren op 5 december 1862 en Mietje Keizer is geboren op 28 januari 1864, beiden in Leeuwarden. David en Mietje trouwen op 22 november 1884 en ze gaan daarna in Lemmer wonen. Hier krijgen ze drie kinderen, Bardiena, Herman en Sara. Na hun verhuizing naar Gorredijk wordt hun vierde kind Izac geboren. In 1892 verhuizen David en Mietje naar Coevorden. Daar betrekken ze de woning naast de synagoge, Kerkstraat 38, waar nog zeven kinderen worden geboren: Clara, Bernard, Andries, Abraham, Salomon, Jacob en Hendrik.

David Krammer was beroepen als godsdienstleraar van de zelfstandige Joodse gemeente in Coevorden en is dat 43 jaar gebleven. In 1935 nam David afscheid als godsdienstleraar en werd hij opgevolgd door David Keizer. David Krammer was een geliefd persoon in Coevorden en werd door iedereen rabbi genoemd. Velen, zowel Joden als anderen, vroegen hem regelmatig om raad en hij was een leidende figuur in deze gemeente.

David en Mietje, zeven van hun elf kinderen en vijftien kleinkinderen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerd en vermoord in een van de vernietigingskampen in Polen. Hun dochter Clara was al in 1938 overleden en zij is als enige van de familie Krammer in Coevorden begraven.