Holthone – In Holthone wordt zaterdag 6 augustus van 10.30 tot 18.00 uur voor de 25ste keer een nostalgische Oogstdag gehouden. Elk jaar komen historie, ambacht, traditie en de unieke sfeer samen tijdens de Holthoner Oogstdag. Duizenden bezoekers trekken op die eerste zaterdag in augustus naar Holthone. Doel zijn de oogstvelden op landgoed De Groote Scheere bij De Ganzenhoeve.Sinds jaren speelt zich dit grote evenement zich af aan de Holthonerweg 9 op landgoed De Groote Scheere in Holthone nabij De Ganzenhoeve, vlak naast de plek waar de Slag bij Ane plaats vond in 1227. En: Bommen Berend doet de oogstdag aan.

De entreekosten zijn 3 euro p.p.

Met traditioneel oogsten van rogge, dorsen met oude dorsmachine, oude tractoren, maaien met sikkel en zeis, bindsters in Saksische kledij en dames in klederdracht serveren pannenkoeken. Op het terrein staat dertig tot veertig kramen met streekproducten, er zijn vele oude ambachten te zien, er wordt brood gebakken en voor de kinderen is er een kalverschetswedstrijd en staan springkussens klaar. Een shantykoor treedt vanaf 15.45 uur op. Bezoekers kunnen oude klassieke tractoren bewonderen en er kunnen rondritten worden gemaakt met menvereniging HARP (het aangespannen recreatiepaard). SDG uit Ane verleent muzikale medewerking.

Beat Bommen Berend

Bommen Berend maakt een tour door Overijssel en bezoekt ook de oogstdag. Vanuit een mobiele escaperoom kan een geschiedenisspel worden gedaan. Nederland werd in het rampjaar 1672 van allerlei kanten aangevallen. Totdat vanuit het oosten prins-bisschop Bernhard von Galen met een leger optrekt. In ruim een tijd had hij heel Overijssel in zijn macht. De inwoners zagen de bisschop van Münster vooral als gevreesde vijand en tiran. Een reputatie die de bisschop de bijnamen ‘Bommen Berend’ of ‘Beernke den koodief’ opleverde.

Ter herdenking van dit Rampjaar en de inval van ‘Bommen Berend’ heeft Stichting IJsselacademie een mobiele escaperoom ontwikkeld. Met de Beat Bommen Berend Escaperoom kruipt de deelnemer in de huid van een burger die de inval van Bernhard von Galen meemaakt. De mobiele beleving neemt je door middel van spellen en puzzels mee naar de tijd van Bommen Berend. Het spel voor twee tot vier personen is leuk voor jong en oud en duurt circa twintig minuten.

Jubileum

Onder bezielende ondersteuning van met name Herman Slatman en boer Habers vond de eerste editie plaats op Erve Habers in het nabije Ane. Met direct al zo’n 1600 bezoekers werd besloten om het evenement te herhalen. In 2001 werd verhuisd naar het landgoed in Holthone. Blikvanger is de imposante oude dorsmachine die de met de zeis gemaaide winterrogge verwerkt tot jutezakken vol roggekorrels en tot de balen stro.

Schenkingen

De uit 1937 daterende dorskast kreeg de organisatie jaarlijks in bruikleen van Roelof Gerrits, inmiddels boer in ruste uit Engeland (Ane). Liefhebber als Roelof (88) nog is, haalde hij nadien bij Duitse collega’s een zelfbinder uit 1964. Deze zelfbinder en de dorskast heeft hij nu geschonken aan de organisatie van de Oogstdag.. Dat vind ik heel belangrijk.” Bertus Kelder uit Gramsbergen is net als Roelof van begin af nauw betrokken geweest bij alles wat er op het veld georganiseerd moest worden voor de Oogstdag. Na verloop van tijd kreeg hij hulp van Bert Odink.

Meer informatie staat op www.museumgramsbergen.nl en op de Facebookpagina Beleef het Vechtdal.

Foto: oogstdag 2019.