Coevorden – Wethouder Steven Stegen kwam vanmiddag een kijkje nemen bij de demonstratie van steenhouwerij Th.J.D. Lamers uit Deventer en nam zelf ook hamer en beitel ter hand om een stukje steen te houwen in de stadsgravure, die morgen wordt onthuld.
Vier historische panden in de binnenstad van Coevorden krijgen stadsgravures voor de deur. De eerste wordt morgen, zaterdag 23 oktober, onthuld bij Kapper & Zo in de Bentheimerstraat. De komende tijd volgen de andere drie bij Stadscafé Vancouver aan de Friesestraat 9, het oude raadhuis aan de Kerkstraat 1 en ‘t Geveltje aan de Friesestraat 42. Elke gravure vertelt het verhaal van het pand.
Steenhouwer Tom Lamers gaf eerst een korte demonstratie voor wethouder Stegen aan de slag kan. Dat gebeurde onder het toeziend oog van Irma, de echtgenote van Tom, en medewerker Peter en medewerkers van de gemeente. Vervolgens werd de stadsgravure per kraan vervoerd naar de Bentheimerstraat waar de werkzaamheden werd voltooid.
Stadswandeling
ToReCo hield tweemaal een stadswandeling langs de vier historische panden. Onder begeleiding van stadsgids Lambert Hans hoorden de deelnemers de geschiedenis van deze panden. Vanaf Het Arsenaal werd koers gezet naar de kazerne aan de Molenstraat en de voormalige kapiteinswoning, nu ‘t Geveltje.
Geveltje
Er valt veel over het pand te vertellen, maar de historie is in een notendop: Er stond een pand uit 1600, maar in 1765 is er een nieuw pand gekomen. Dat had eerst een tuitgevel, die in 1909 werd vervangen door de huidige trapgevel. Voor de Tweede Wereldoorlog had Samuel van Coevorden er een winkel in vis, chocolade, suikerwerken en tabak. Na de oorlog werd het pand gekocht door de rijwiel- en motorenhandel van de familie Kleis. Later, in 1988, kocht Cap Tabbert het pand. ‘t Geveltje is sinds de jaren tachtig in gebruik als horecabedrijf.
Vancouver
Het pand van Stadscafé Vancouver in de Friesestraat, een rijksmonument, is gebouwd in 1598 en werd en 1631 voorzien van een gevelopbouw en versierselen. Het pand was van de koopman Evert ter Schierle. Het pand helde bewust voorover, zodat in een oogopslag was te zien waar zijn bedrijf was gevestigd. Het katholicisme moest rond 1598 verdwijnen, maar Ter Schierle wilde juist de rijke traditie van dit geloof laten zien. Daarom prijken op de gevel ook de drie koningen Balthasar, Melchior en Caspar. Velen zullen nog weten, dat er eerder de snoepwinkel van Diek was gevestigd.
Stadhuis
Het voormalige stadhuis aan de Kerkstraat werd gebouwd in 1635 door Arend van Loo. De gemeente was de latere eigenaar en had het stadhuis in gebruik van 1671 tot 1900. Bij dit fraaie pand komt een gravure van het ijzerkoekenoproer. Het IJzerkoekenoproer is de volksopstand naar aanleiding van het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken. Dit verbod, dat op 22 december 1770 werd uitgevaardigd door de lokale bestuurders, bracht onrust. Een protestbijeenkomst werd verboden, maar de opstand ging door op 29 december onder aanvoering van ijzerkoekenbaksters. Het resultaat was, dat het verbod werd ingetrokken.
Kapper & Zo
De gravure bij Kapper & Zo wijst op de kruidenierswinkel die lange tijd gevestigd was in het pand aan de Bentheimerstraat 5. De gevel is geplaatst in 1911 en ontworpen door het Coevorder architectenbureau Geert en Wijbo Wierenga. Het pand stond bekend als ‘De Goedkoope Winkel’, een warenhuis/delicatessenzaak van de heer Neep met de fraaie voornamen Hendricus Chrystostomos. Later heette de winkel ‘De Goedkope Bazar’. In 1989 begon de heer Tiessink er de bloemenwinkel Afleur. Toen Marcel Langes zijn Kapper & Zo in 2004 in het pand vestigde, volgde een renovatie die in 2005 werd afgerond.
Steenhouwerij
Ambachtelijke Steenhouwerij TH.J.D. Lamers uit Deventer maakt de stadsgravures. Het bedrijf is in 1868 opgericht door Tom Lamers en hij gaf het vak over van vader op zoon. Momenteel is de vijfde generatie, Tom Lamers, werkzaam in het bedrijf. Bij de steenhouwerij komt nog veel ambachtelijk werk om de hoek kijken.
Onthulling en activiteiten
De onthulling van de eerste stadsgravure met een afmeting van 2,35 bij 1,5 meter is op zaterdag 23 oktober om 14.00 uur bij Kapper & Zo aan de Bentheimerstraat 5. Die dag is er van 11.00 tot 16.00 uur van alles te doen voor jong en oud. Er is een ambachtenmarkt, er is een optreden van Marion Maters, er zijn tamboers en nog véél meer. Speciaal voor kinderen is een fotohoek ingericht in Het Arsenaal. Ook is er een kleurwedstrijd van Stedelijk Museum Coevorden. Voor de winnaar is een leuke verrassing, die op zaterdag 23 oktober om 16.00 uur kan worden opgehaald bij Het Arsenaal.
Meer informatie staat op deze pagina van de gemeente.
Ontwikkelingen binnenstad
De organisatie van ontwikkelingen in de binnenstad is in handen van het programmateam Binnenstad, een samenwerking tussen Domesta, Centrummanagement en gemeente Coevorden. Samen met de stad wordt gewerkt aan een uitnodigende binnenstad waar inwoners en bezoekers kunnen genieten van water, historie, gezelligheid en waar het fijn wonen is. De plannen worden mede mogelijk gemaakt door het Binnenstadsfonds van de provincie Drenthe.
Organisatie project
Het project van de stadsgravures is een samenwerking van de gemeente Coevorden, Stedelijk Museum Coevorden, ToReCo en Ambachtelijke Steenhouwerij Th.J.D. Lamers.