In de tentoonstelling ‘Helden van Coevorden’ in het Stedelijk Museum Coevorden blijkt een onontdekt schilderij te hangen van de 17e eeuwse schilder Johan Sterenberg (ook wel Starrenberg genoemd). Het portret van de vrouw van Carl Rabenhaupt, Maria Dorothea, is geschilderd in 1676 en valt direct toe te schrijven aan Sterenberg.

Het schilderij is afkomstig van de familie Von Gemmingen uit Duitsland en hangt normaal gesproken in het landhuis van de Duitse familie, het landhuis dat Rabenhaupt in de zeventiende eeuw kocht. Een grote verrassing is het zeker dat dit onbekende werk ineens opduikt in Coevorden.

Directeur Rik Klaucke van het Stedelijk Museum Coevorden: “Via onder meer het Groninger Museum hebben wij de vraag uitgezet om de maker van het portret te achterhalen. Dit was ook de wens van de familie Von Gemmingen omdat zij helemaal niet weten wie het schilderij gemaakt heeft. Afgelopen week kreeg ik een mail van conservator van het Groninger Museum Egge Knol dat hij er zeker van is dat dit schilderij een onbekend werk is van Johan Sterenberg. Extra leuk omdat deze schilder direct te linken is aan het rampjaar 1672. Met Coevorden had hij overigens weinig te maken heb ik begrepen. Hij vertoefde in die jaren vooral in Groningen. Daar zal dit portret van Maria Dorothea ook gemaakt zijn.”

Sterenberg werd geboren in 1646 in Aurich, werkte in elk geval vanaf 1670 in Groningen en vertrok rond 1688 naar Den Haag waar hij rond 1693 overleed. Naast schilder was hij ook dichter.

De tentoonstelling ‘Helden van Coevorden’ is nog tot en met 25 september te zien in Stedelijk Museum Coevorden.