Coevorden – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag een voorwaardelijke stillegging geëist tegen een 59-jarige rundveehouder uit de gemeente Coevorden vanwege het onthouden van de juiste zorg aan hun runderen.

De 59-jarige rundveehouder hield bijna honderd runderen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) concludeerde na onderzoek dat niet alle dieren over schone en droge ligplaatsen konden beschikken. Veel voer op het erf was volgens de NVWA beschimmeld en verrot. De dieren waren ernstig vermagerd en verkeerden in slechte conditie. De NVWA voerde al tweemaal tientallen beesten af na het toepassen van bestuursdwang. De verdachte heeft zijn bedrijf anders ingericht en heeft hulp gevraagd. Hij houdt nu dertig stuks vleesrunderen.

De rundveehouder hoorde een geldboete eisen van 2500 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en het voorwaardelijk stilleggen van het bedrijf gedurende een half jaar met een proeftijd van twee jaar. De voorwaarde is, dat de man in de periode van 1 november tot 30 april niet meer dan dertig runderen houdt. De dieren moeten 12 maanden of ouder zijn. Tijdens de proeftijd moet hij ervoor zorgen, dat op het bedrijf geboren kalveren binnen drie weken worden afgevoerd.

Bron: Openbaar Ministerie.