Coevorden – Nobelprijswinnaar Ben Feringa bezoekt vrijdag 23 september De Nieuwe Veste in Coevorden. Feringa neemt zijn team mee om het programma op de school in te vullen. Alles draait om nieuwsgierigheid en vragen stellen. Het bezoek van Feringa en zijn mensen is onderdeel van een scholentour waarvoor een aantal scholen is uitgekozen.
Het programma van 12.00 tot 16.00 uur bestaat uit diverse onderdelen op allerlei plekken in de school waarbij het steeds gaat om het zelf ontdekken, doen en vragen stellen. De leerlingen van de derde klassen havo en vwo en alle medewerkers worden hierbij betrokken.
Om te beginnen is er in de kantine een ‘collegetour’ waar leerlingen vragen kunnen stellen. In de lessen schei- en natuurkunde is vooraf door de mentoren en vakdocenten aandacht voor het bezoek en kunnen vragen alvast goed voorbereid worden.
Daarna zijn er overal in het Bètalab en een aantal omringende lokalen proefjes voor de leerlingen om samen uit te voeren. Het Bètalab gaat al even mee op de school en is nog altijd een plek waar leren door zelf ontdekken in de praktijk kan worden gebracht. Het bezoek wordt afgesloten in de schoolkantine waar medewerkers van de school Feringa en zijn team kunnen ontmoeten.
Vooral bij het onderdeel in het Bètalab is er ondersteuning van het team dat meereist met Feringa. Hij loopt rond, kijkt en doet mee op eigen initiatief en/of op verzoek. De leerlingen in het derde leerjaar hebben een belangrijke profielkeuze te maken en wellicht dat de interesse in het NG-profiel (met schei- en natuurkunde) met dit bezoek kan groeien.
Feringa is geboren en getogen in Barger-Compascuum en was de eerste in zijn familie die ging studeren. Van jongs af aan leerde hij om vragen te stellen en te ontdekken. Het is deze onderzoekende houding die hij graag wil overbrengen op leerlingen: durf te dromen en nieuwsgierig te zijn. Feringa is chemicus en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2016 won hij de Nobelprijs voor de Scheikunde samen met Jean-Pierre Sauvage en Fraser Stoddart voor hun onderzoek naar moleculaire nanomachines.