Nina Jasperse (PvdA) bezoekt MUP

Nina Jasperse (PvdA) bezoekt MUP

Coevorden/regio – Nina Jasperse van de PvdA bezocht vanochtend MFC Ravelijn Verbindt in Coevorden. Ravelijn Verbindt is één van de elf MenstruatieproductenUitgiftepunt, kortweg MUP. Het gaat om het gratis verstrekken van menstruatieproducten, omdat veel vrouwen en meisjes moeite hebben met het betalen ervan.

Vorig jaar diende toenmalig raadslid Nina Jasperse (PvdA) een motie in voor de bestrijding van menstruatiearmoede, die raadsbreed werd aangenomen. Helma Bosgraaf van Maatschappelijk Welzijn Coevorden vertelde over de MUP in Ravelijn Verbindt. “Eerder werden die producten al wel via de Voedselbank aangeboden, maar het bleek dat er toch nog een taboe op rust. er werd nauwelijks gebruik van gemaakt. Nu hebben we in de hal een mandje staan en in de toiletruimtes en de kledingbank zijn ook producten verkrijgbaar.”

Nina Jasperse vertelde, dat één op de tien vrouwen en meisjes kampt met de aanschaf van producten gezien hun financiële situatie. “Zij maken gebruik van andere dingen, zoals toiletpapier of lakens of zij dragen het maandverband en de tampons langer dan gezond is. Dat kan leiden tot ongemak en infecties. Velen van hen gaan in de periode van de menstruatie niet naar school, werk of activiteiten.”

In totaal elf MUP’s

Nina maakte er melding van, dat er elf MUP’s in de gemeente zijn. “De eerste is van Mariska Tuin-Wind van Minima voor Minima. Inmiddels zijn er vanuit de gemeente tien MUP’s gerealiseerd. In januari maakte de gemeente bekend dat zij hiervoor gaat samenwerken met het Armoedefonds. De eerste resultaten zijn inmiddels een feit. Zo’n dertig beheerders van wijkgebouwen, multifunctionele accommodaties, scholen, bibliotheken en andere maatschappelijke gebouwen werden benaderd met de vraag of ze uitgiftepunt van menstruatieproducten willen worden.

Het is nog te vroeg om reeds ervaringen te delen, maar over een tijdje zal blijken of deze activiteiten aanslaan.

Locaties MUP’s

De tien MUP’s vanuit de gemeente zijn op dit moment: Maatschappelijk Welzijn Coevorden, Van Eijbergenstraat 5, Coevorden; Dorpshuis Schoonoord, Kerklaan 9; Dorpshuis Dalerpeel/Nieuwe Krim, Oranjestraat 2, Dalerpeel; De Nieuwe Veste, Van Heeckerenlaan 2, Coevorden; Bibliotheek, Haven 4, Coevorden; Dorpshuis De Kom, Middendorp 25, Wachtum; Esdal College, Beatrixlaan 14A, Oosterhesselen; MFC Ravelijn Verbindt, Linthorst Homanlaan 1, Coevorden; Voedselbank Coevorden, Linthorst Homanlaan 1, Coevorden; Dorpshuis de Tiphof, Lindenlaan 2, Geesbrug.

Wie ook MUP wil worden kan contact opnemen met het Armoedefonds via info@armoedefonds.nl.

Foto: Helma Bosgraaf (links) en Nina Jasperse.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *