Coevorden – Niki Jacobs en haar band komen zondag 1 mei dankzij Theater Hofpoort naar de synagoge in Coevorden met de voorstelling ‘The Ballad of Mauthausen’. Het koffieconcert begint om 11.00 uur. De band bestaat uit Ro Krauss (altviool: Ro Krauss), Ruud Breuls (trompet), Emile Visser (cello) en Peter van Os (accordeon).
De beroemde Mauthausen-liederencyclus van componist Mikis Theodorakis staat centraal in de voorstelling. Niki zingt al meer dan twintig jaar in het Jiddisch. “Ik heb een Joodse achtergrond, maar ik ben niet religieus oftewel seculair. Wel voel ik me zeer verwant met de Joodse cultuur.”
Theodorakis is één van de belangrijkste Griekse componisten van de twintigste eeuw. Hij was verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij zette in de jaren zestig teksten van Iakovos Kambanellis op muziek. De teksten waren afkomstig uit de memoires van Kambanellis tijdens zijn gevangenschap in het concentratiekamp Mauthausen.
Niki was 13 jaar toen zij begon met zingen en gitaarspelen. “Mijn vader had een heel brede muzieksmaak en zo luisterden wij naar vele soorten muziek. In zijn collectie zat ook een plaat met Hebreeuwse liederen. Vanaf dat moment heb ik mij verder gericht op Jiddische muziek.”
De muziek in de voorstelling is ingebed in een breder verhaal: dat van de Joodse migratiegolf in de periode van 1860 tot 1950 en het herleven van de Joodse cultuur in Amerika. “Ook stel ik de vraag wat er zou zijn gebeurd als de Tweede Wereldoorlog er niet geweest was.”
Relatie tussen verleden en heden
Niki zingt vertalingen van Jiddische liederen, maar schrijft ook zelf. “Ik ben niet een heel goede liedjesschrijver, maar in 2011 heb ik toch een album met eigen werk uitgebracht.” Zij probeert daarbij de relatie te leggen tussen vroeger en het heden. Aan het einde van het programma komen beide werelden samen. Dat maakt het meer dan ooit hedendaags.” In 2017 hield Niki een grote tournee door Amerika. Daarna wilde zij ook in Nederland de verbinding tussen de Joodse cultuur en de liefde voor muziek leggen.
Niki noemt de voorstelling van haar en haar band bizar goed. “We hebben zulke prachtige recensies gekregen in diverse dagbladen. Ook in Amerika was dat het geval. Daar werd het een wonderschoon programma genoemd.”
“Dwars door je hart”
In de voorstelling zit een diepere laag. “Het raakt mensen op allerlei niveau. We kunnen aan onszelf de vraag stellen ‘Wat zouden we zelf doen’. De diepere laag zit ‘m voorstelling in zowel de ontworteling als de veerkracht. Die veerkrachtigheid en het vermogen tot liefhebben zijn universele ervaringen die je kan hebben als mens. De voorstelling is niet verdrietig, maar intens. Het gaat dwars door je hart. Uiteindelijk draait het om liefde en het vermogen om lief te hebben. Daar zit een ontzettende schoonheid in.”
Aan het einde van elke voorstelling is er de mogelijkheid om na te praten. “Ik weet uit ervaring, dat het heel fijn is om nog even na te praten en je verhaal kwijt te kunnen. Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen van wie de ouders in Mauthausen hebben gezeten.”
Mooie samenwerking
Dirkje Mulder-Boers, bestuurslid van Stichting Synagoge Coevorden, vindt het mooi, dat de voorstelling in de synagoge plaatsvindt. “Deze voorstelling past helemaal binnen de traditie van het synagoge-museum. Ik ben blij met de samenwerking met Theater Hofpoort, want samen sta je sterker.” Al eerder werkten het theater en synagoge samen, bijvoorbeeld tijdens de Open Monumentendag en Vrouwendag Coevorden.
Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de voorstelling. Die zijn online te bestellen via www.theaterhofpoort.nl en vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur te koop aan de theaterkassa aan de Sint Jansstraat 4.
Foto: Anne van Zantwijk.