Coevorden – Met veertien stemmen voor en elf stemmen tegen is dinsdagavond het collegevoorstel om ruim 3,7 miljoen extra beschikbaar te stellen aan de nieuwbouw van De Nieuwe Veste aangenomen. De nieuwbouw verrijst op Holwert-Midden. De tegenstemmen kwamen van BBC2014 en PPC. “Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”, aldus Henk Mulder van BBC2014. “We willen snel een nieuw gebouw, maar dat gaat niet lukken.” Zijn woorden werden door PvdA, VVD, CDA en PAC afgeschoten.

BBC2014 kwam daarmee terug op hun eerder ingenomen standpunt, daterend van 2021, om nieuw te bouwen op de huidige locatie aan de Van Heeckerenlaan. Net als de veertien dagen geleden gehouden commissievergadering konden PvdA, VVD, CDA en PAC zich daarin niet vinden. In de commissievergadering van twee weken geleden oordeelde Henk Bouwers (PPC) nog dat het drie jaar geleden genomen besluit een gepasseerd station is. Hij stemde dinsdagavond heel verrassend tegen het voorstel.

Tijdelijke huisvesting kost ook geld

“U vergeet”, aldus Jerry Stoker (PAC) richting Mulder, “dat tijdelijke huisvesting ook geld kost. Bovendien kan de grond op de huidige locatie worden verkocht als bouwgrond voor woningen.” Zowel Irma Talens (VVD) en Jerry Stoker spraken hun verbazing erover uit, dat BBC2014 eerder nog wel akkoord ging met de 1,7 miljoen euro voor 500 m2 extra voor de nieuwbouw als vervanging voor het Cultuurhuis. VVD en PAC waren toen tegen dit voorstel.

Nieuw proces zorgt voor vertraging

Voor de meerderheid van de raad was het duidelijk: de ingeslagen weg moet worden gevolgd, omdat de raad daartoe heeft besloten en inmiddels al kosten zijn gemaakt. “Een gepasseerd station om terug te komen op dit besluit”, oordeelden de andere fracties. Bovendien zou het hele proces opnieuw moeten worden gevolgd en dat zou ook voor vertraging zorgen. “De stijgende kosten”, voegde Stoker eraan toe, “zijn de gevolgen van de gemaakte keuze. De bouwkosten zijn gestegen, maar ook de loonkosten met zo’n 8 procent.”

Tijdens de vergadering repte Mulder niet over een locatie voor tijdelijke huisvesting, maar na afloop liet hij desgevraagd weten dat die kan worden gevonden op het huidige terrein.

Twee vliegen in een klap

Een paar fracties wezen erop, dat tegelijkertijd met de bouw van de school op Holwert-Midden het bedrijventerrein gerevitaliseerd kan worden. Henk Mulder reageerde: “Maar daar zijn we niet op tegen.” Het grootste probleem is momenteel de grondverwerving die niet zo voorspoedig verloopt als gedacht.

Ook Michel Blanken van de PvdA was duidelijk: “We hebben drie jaar geleden als raad de keuze gemaakt. Terugkomen op een genomen besluit doen we niet, dat is voor ons een afgedane zaak. “en denk eens aan de reeds gemaakte kosten voor onderzoek, architect en reeds aangekochte gronden. Wij roepen BBC2014 om het chagrijn achter zich te laten. We moeten denken in kansen voor Holwert-Midden.

Gemeente kan kosten dragen

In de commissievergadering gaf het college aan, dat de gemeente de gestegen kosten kan dragen zonder gevolgen voor andere projecten. “We hebben”, aldus Irma Talens, “straks een prachtig en duurzaam schoolgebouw. Revitalisering van Holwert doet recht aan Coevorden met een fraai stationsgebied.

“Niet lichtzinnig met plannen omgaan”

Eddy Heeling van het CDA liet tijdens zijn betoog weten: “Veel mensen hebben spijt van de investeringen die ze niet hebben gedaan dan de bezuinigingen die zij hebben doorgevoerd. We moeten niet lichtzinnig met goede plannen omgaan. We hebben zorgvuldige reserve opgebouwd, bovendien moet Holwert-Midden sowieso opgeknapt worden.

Zie ook:

BBC2014 wil proces Nieuwe Veste stoppen; andere fracties: “Gepasseerd station”