Coevorden – De musical ‘Het Ontzet van Coevorden’ gaat zaterdag 3 december om 20.15 uur in première. René van Kooten, Raymond Kurvers en Robin van den Heuvel spelen de hoofdrollen. Verder is er een cast van zo’n twintig lokale en regionale acteurs in de  voorstelling die is geschreven door Dick van den Heuvel en gecomponeerd door Fons Merkies en Jeroen Sleyfer.

Dick van den Heuvel maakte eerder producties in Drenthe, onder andere over Harry Muskee met een rol voor Coevordenaar Sem Donkers. Ook bij deze productie is Sem betrokken. De complete cast is hier te bekijken. Er staan diverse bekende gezichten bij.

Het is niet alleen het verhaal van 350 jaar geleden toen Coevorden werd ingenomen door een gruwelijke bezetter uit het Oosten. Het zijn vooral de geschiedenissen van mensen die ineens worden geconfronteerd met overheersing, geweld en oorlog.

Voorstellingen

In de Stadskerk (de voormalige hervormde kerk) aan de Kerkstraat in Coevorden is de voorstelling vier keer te zien. Na de première op zaterdag 3 december is dat het geval op woensdag 7 en vrijdag 9 december vanaf 20.15 uur en tot slot op zondag 11 december vanaf 14.30 uur.

In de kerk ligt schoolmeester en koster Mijndert van der Thijnen begraven. Hij was in 1672 (het Rampjaar) degene die inlichtingen verzamelde over de troepenbeweging van bisschop Bernhard von Galen uit Münster. Met die informatie overtuigde hij generaal Carl von Rabenhaupt ervan dat Coevorden bevrijd kon worden. Het was een listige operatie die alleen maar kon slagen vanwege de grote solidariteit in de bevolking van de stad.

Voor theatermaker Dick van den Heuvel waren de overeenkomsten tussen dat wat er dit jaar in Oekraïne gebeurt zo groot dat hij de menselijke (en onmenselijke) verhalen over die verschrikkelijke oorlog gebruikte om een beeld te schetsen van hoe het destijds geweest moest zijn in de Drentse stad. De overeenkomsten zijn groot. Ook in 1672 was er een machtswellusteling die aanspraak maakte op grondgebied, en dacht dat hij zijn doel kon bereiken door het inzetten van geweld.

Homemade Productions is verantwoordelijk voor ‘Het Ontzet van Coevorden’ en wordt daarbij gesteund door de gemeente Coevorden, de provincie Drenthe, het Prins Bernhard Cultuurfonds en talloze vrijwilligers die zich verbonden voelen in de verhalen van toen en nu.

Kaarten

De verkoop van toegangskaarten gaat via Theater Hofpoort. Klik daarvoor op deze link.