Coevorden – Stedelijk Museum Coevorden heeft helaas moeten besluiten om de optocht ‘Het IJzerkoekenoproer van Coevorden’ dit jaar niet door te laten gaan. De optocht zou plaatsvinden op zaterdag 19 december. Directeur van Stedelijk Museum Coevorden, Stefanie Ottens, laat weten dat leuke alternatieven zijn bedacht.

In 2020 is het 250 jaar geleden dat het IJzerkoekenoproer plaatsvond. In het kader van dit jubileum heeft het museum activiteiten, coronaproof uiteraard, bedacht: een gratis ijzerkoekenspeurtocht voor kinderen door het centrum van Coevorden, een theatervoorstelling over Het IJzerkoekenoproer voor basisscholen en een tentoonstelling van kunstenaar Hans Muller, die in het kader van het jubileumjaar een speciaal ijzerkoekenijzer maakt voor het museum.

IJzerkoekenspeurtocht

De speurtocht staat in het teken van Het IJzerkoekenoproer, dat op 22 december 1770 plaatsvond. Bedenker van de speurtocht, Melissa Luisman van Stedelijk Museum Coevorden, vertelt daarover het volgende: ‘’Aan de hand van raadsels, objecten en letters in winkels en/of etalages vinden de kinderen aanwijzingen, die leiden naar het juiste antwoord. De speurtocht eindigt bij Het Arsenaal, waar de deelnemers een prijsje kunnen ophalen. Erg leuk om te doen!” In verband met de coronamaatregelen is het museum in ieder geval tot en met woensdag 18 november gesloten. De speurtocht is wel via deze pagina te downloaden.

Theatervoorstelling IJzerkoekenoproer

Stedelijk Museum Coevorden biedt in samenwerking met Marion Maters een alternatief voor het onderwijs aan. Een theatervoorstelling over Het IJzerkoekenoproer speciaal voor basisscholen. Lijkt het je leuk om deze theatervoorstelling op jouw school of in jouw theater te laten uitvoeren? Mail dan naar info@museumcoevorden.nl, ook in verband met de coronamaatregelen.

Kunstenaar maakt nieuw ijzer

Er komt een nieuwe tentoonstelling van de Rotterdamse kunstenaar Hans Muller. De opening zou dit weekend plaatsvinden, maar door de coronamaatregelen is dat niet mogelijk. Het museum is immers gesloten tot en met woensdag 18 november. Een nieuwe datum volgt.

Vol enthousiasme bezocht de Rotterdamse kunstenaar Hans Muller ruim een jaar geleden het Stedelijk Museum Coevorden. Van de gemeente Coevorden had hij al opdracht gekregen om twee kunstwerken te realiseren voor het stationsgebied. Zijn interesse in de geschiedenis van Coevorden en zijn treffende vertaling ‘van vroeger-naar-nu’ in opvallende kunstwerken waren voor de museumdirectie aanleiding om hem te vragen een ontwerp te maken voor een ouderwets, maar toch nieuw ijzerkoekenijzer.

Behalve kunstenaar en docent geluid en autonome kunst aan de Gerrit Rietveld Academie is Muller een begenadigd componist en theatermaker. Hij zoekt in zijn werk naar een connectie tussen oud en nieuw. Hierin ligt ongetwijfeld ook zijn drijfveer om de Coevorder historie te vertalen naar eigentijdse kunstwerken waarbij hij veelal kiest voor één basismotief die op bepaalde wijze wordt herhaald.

Het ijzer van Muller wordt net als de traditionele ijzerkoekenijzers van gietijzer gemaakt, maar het vervaardigingsproces en het ontwerp zijn totaal anders. Benieuwd hoe het jubileumijzer er uit komt te zien? Vanaf 8 november is de tentoonstelling te bezoeken in Stedelijk Museum Coevorden. Reserveren is verplicht, alsook het dragen van een mondkapje.