Dalen – Inwoners van Dalen en de regio beleefden een mooie middag in Dalen. Een van de hoogtepunten was natuurlijk de doorkomst van de Drenthe Liberty Tour met onder andere Keep Them Rolling en veteranen. De colonne kreeg een warm onthaal. Het publiek stond rijendik om de vele voertuigen te bekijken. De doortocht werd van commentaar voorzien door voorzitter Henk Wilting van Oranjecomité Dalen. En: ‘koningin Wilhelmina’ was ook aanwezig.

Het was prachtig weer voor alle activiteiten. Vanaf 13.30 uur waren er optredens van Bigband Coevorden met zang van Dianne Meesters, Lammy van Urk en Marten Bruining. Ook waren er jeugdoptredens en dansten Daler dames in bevrijdingsrokken, gemaakt door dames uit Dalen en Dalerveen.

Rond kwart over drie begon de herdenkingsceremonie. Die ging van start met het ontsteken van de vrijheidsvlam door burgemeester Renze Bergsma en de ‘oranje dames’. De burgemeester hield daarop een toespraak. “Dankzij Franse, Poolse, Belgische, Engelse en Canadese soldaten kwam de bevrijding dichterbij. De Belgische soldaten ging door naar de Hesselerbrug waar zij de Duitsers troffen. Dankzij het ingrijpen van Polen werden de Duitsers verdreven.” Hij vestigde bovendien de aandacht op de toenmalige burgemeester Ten Holte. “Hij was een moedige en vaderlandslievende man. Hij was de Duitsers te snel af en hielp verzetsmensen.” Bij de herdenking van vanmiddag waren nazaten van Ten Holte aanwezig, onder wie mevrouw Marieke Sanders-ten Holte.

Ook sprak hij over de zeventien Stolpersteine die herinneren aan de plekken waar de Joodse Dalenaren woonden. “Zij zijn allemaal weggevoerd en vermoord.” De Stolpersteine worden jaarlijks onderhouden door leerlingen van de BWB-school.

De burgemeester refereerde ook nog aan een profielstuk dat drie leerlingen van De Nieuwe Veste maakten. In 2016 maakten Anique de Lange uit Coevorden, Romy Kappen uit Wachtum en Carolien Pot uit Oosterhesselen dit werkstuk. Dat was aanleiding voor het boek ‘De Joodse gemeenschap in Dalen’.

Wat is vrijheid?

Bergsma stelde de vraag wat vrijheid is. “Wat betekent het als we denken aan de Gazastrook, de jodenjacht in Amsterdam, de Oekraïense kinderen die hier een week waren en even ontsnapten aan de oorlog? Misschien zijn wij wel te gemakkelijk gaan denken over vrijheid. Mensen in de oorlog hebben moed en opoffering getoond en zij hadden de wil om door te gaan. Opdat wij nooit vergeten.”

Matthias Kruitbosch, leerling van groep 6B van de BWB-school, droeg op prima wijze een gedicht voor. Hij werd daarvoor geprezen door Henk Wilting. Wilting noemde in zijn bijdrage alle slachtoffers uit Dalen en omgeving, onder wie ook tal van verzetsstrijders.

Tot slot van de plechtigheid volgde een minuut stilte na het blazen van het signaal Taptoe van een lid van de Koning Willem Frisokapel volgde een minuut stilte.

Daarna was tijd om de muzikale activiteiten te hervatten. In voormalig restaurant Cornelis kon een expositie worden bekeken. Deze expositie is ook maandag 7 en dinsdag 8 april van 13.30 tot 17.00 uur te bezichtigen. Er zijn allerlei materialen uit de Tweede Wereldoorlog en werkstukken rond het thema vrijheid van basisschoolkinderen uit Dalen, Dalerveen, Dalerpeel en Wachtum te zien. In het dorp staan vele panelen met informatie en het kampement op De Koekamp kon worden bezocht. Die mogelijkheid is er ook nog op maandag van 14.30 tot 20.00 uur en dinsdag van 18.00 tot 20.00 uur.