Schoonoord – Mevrouw Trijntje Zwols-Wildeboer werd zondag 25 juli maar liefst honderd jaar. Ter gelegenheid van het bereiken van deze mijlpaal ging locoburgemeester Joop Brink maandagmiddag bij haar op bezoek in woonzorgcentrum Het Ellertsveld in Schoonoord.

Trijntje Wildeboer werd geboren in Emmer-Erfscheidenveen. Haar vader kwam oorspronkelijk uit Adorp boven stad Groningen. Hij belandde vanwege zijn werk en ontmoette er Sjoukje Schipper. Zij trouwden en hun eerste kind was Trijntje. Er zouden nog vier kinderen volgen. Later hadden de ouders van Trijntje een winkel in buurtschap Voshaar. Haar oom Piet had een kruidenierszaak in Zweeloo. In 1927 kochten haar ouders een stuk grond aan de Schapendijk tussen Schoonoord en Zweeloo. “Dat was 10 hectare voor 200 gulden”, zo weet de nog immer scherpe mevrouw Zwols.

Mevrouw Zwols verkeert in goede gezondheid, maar is wel wat doof. Daarom vult haar jongste broer (83) haar af en toe aan, hij is naast Trijntje de enige die van het vroegere gezin Wildeboer in leven is. Mevrouw Zwols en haar man kregen twee zoons, van wie de oudste op 59-jarige leeftijd is overleden.

Mevrouw Trijntje Zwols en haar man woonden op diverse plekken in Emmen, zoals aan de Weerdingerstraat en de Nijkampenweg. Op dit laatste adres overleed haar man. Mevrouw Zwols verhuisde daarna naar Angelslo. “Ik had het daar naar mijn zin, maar ik was tachtig en vond dat ik op zoek moest naar wat anders.” Er kwam een aanleunwoning bij Het Ellertsveld. Een paar jaar later kregen we bericht, dat de woningen gesloopt zouden worden. Ik kon terugkeren in een nieuwe woning, maar ik vond dat ik beter meteen naar Het Ellertsveld zou gaan. In die tijd overleed haar oudste zoon en werd de verhuizing uitgesteld. Uiteindelijk kreeg zij een prachtig appartement met een fraai uitzicht in het woonzorgcentrum.

Het was een genoeglijke middag in het appartement. Mevrouw Zwols praatte honderduit tegen locoburgemeester Joop Brink.