Marianne Veenstra uit Coevorden stond zaterdagavond in de finale van SUNS Europe, het Europese Songfestival voor Minderheidstalen, met haar nummer ’t is zo wisse (as een klontie zuut is’). Hoewel ze niet met de hoofdprijs naar huis gaat, heeft ze het Nedersaksisch en Drenthe op de kaart gezet. Het festival vond plaats in het Teatro Nuovo Giovanni da Udine in Italië en bracht muzikanten samen die zingen in minderheidstalen zoals Welsh, Baskisch, Faeröers en Furlan.

Dit jaar was het de zesde keer dat er een Drentse inzending meedeed aan SUNS Europe. Marianne kijkt tevreden terug op haar deelname: “Het was een bijzondere ervaring om met zoveel muzikanten op het podium te staan en het Nedersaksisch op een groot Europees podium te laten horen.Het festival draait zeker niet alleen om winnen. Dit te mogen meemaken was al een overwinning op zich.”

SUNS Europe biedt jaarlijks een podium aan artiesten die in minderheidstalen zingen. Het festival onderstreept het belang van culturele diversiteit en moedigt het behoud van regionale talen aan door deze zichtbaar te maken voor een breed publiek.

De vertegenwoordiging van Catalonië ging ervandoor met de juryprijs: Remei de ca la Fresca.

Foto: Bart de Nes (Abbot Studio)