Coevorden – Leerlingen uit 4V van De Nieuwe Veste mochten tijdens de lessen maatschappijleer nadenken over de vraag ‘Hoe maak je Coevorden e.o. mooier en beter?’ Plannen om dit te bereiken staan in de nog te ontwikkelen omgevingsvisie van de gemeente.

De omgevingswet gaat over de leefomgeving en hoe die wordt ingericht. Het gaat om thema’s als wonen, mobiliteit, milieu, natuur, water en gezondheid.

De resultaten van de leerlingen mogen er zijn, meldt De Nieuwe Veste vol trots op Facebook. “De politiek/maatschappelijke uitwerkingen zijn ook het college opgevallen. En daarom mochten leerlingen dinsdag 25 mei zes concepten presenteren en verdedigen in de raadzaal van de gemeente Coevorden.”

“Het winnende idee gaat over het samenbrengen van jong en oud en het aanpakken van eenzaamheid door evenementen te organiseren, zoals sportactiviteiten of teamdagen met tal van uitdagingen, het aanstellen van een jongerenburgemeester, een soort ombudsman die namens de jongeren en/of de Jongerenraad problemen aankaart bij het college. Het college van burgemeester en wethouders was zeer te spreken over het onderzoek en initiatief.“

Verder was er ook lof voor de andere concepten, zoals zonnehokjes als oplaadstation voor recreanten, groene daken met een opvang van water als extra isolatie tegen warmte, een centrumplan voor meer starterswoningen, bewustzijn van herwinbare grondstoffen (zwerfafval) en ontwerpen van afvalbakken en behoud van het agrarisch landschap door boeren lokale speciaalproducten voor de lokale markt te laten produceren.

Bron: De Nieuwe Veste.