Dalen – Stichting Aold Daol’n en Oranjecomité Dalen hebben vandaag op kerstavond lichtjes geplaatst op graven van oorlogsslachtoffers.

De vrijwilligers van Stichting Aold Daol’n en Oranjecomité Dalen zijn net zoals honderden andere mensen in Nederland op kerstavond in de weer om een lichtje te branden voor hen die het grootste offer brachten.

Dat gebeurde ook in Sleen, Geesbrug en Schoonebeek.

In Dalen werden de vier Canadese vliegers die met hun Halifax op 14 mei 1943 in de buurt van Dalen neerstortten met kaarsjes herdacht. Flight Sergeant Le Roy Bovaird, Flight Sergeant Buckwell, Flight Sergeant Hurteau en Flight Sergeant Walkerdine waren jongemannen van begin twintig afkomstig uit Canada. De vier mannen vormden met nog drie militairen de bemanning van een Halifax die in de buurt van Nieuw-Amsterdam door een vijandelijke nachtjager onder vuur werden genomen. De Halifax werd getroffen en vloog kort daarop in brand. Van de zeven inzittenden slaagden er drie in om te springen. De brandende Halifax ontplofte in de buurt van Dalen. Na de crash op 14 mei zijn de stoffelijke resten van de vier omgekomen Canadezen naar het gebouwtje achter de kerk gebracht. Enkele dagen later werden ze in stilte begraven op de begraafplaats in Dalen, direct achter de toren.

Ook werden lichtjes geplaatst bij de graven van Lahuis, Ridderman, Bloem, Hilbrands en Grootoonk. Tevens werd ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers een lichtje geplaatst bij het grote monument.

Door het plaatsen van lichtjes werd in Dalen stilgestaan bij hen die hun leven lieten voor onze vrijheid of uit rassenhaat werden vermoord. In Nederland brandden dit jaar op kerstavond lichtjes op 398 locaties op 22.092 oorlogsgraven.

Tekst en foto’s: Herman Woltersom.