Coevorden – Schrijfster Janne IJmker vertelt op donderdag 16 februari in het synagogemuseum over haar boek ‘Wij hadden het leven lief’. Het verhaal gaat over de ruw verbroken vriendschap tussen het boerenmeisje Riekie en de Joodse Samuel die in een Drents werkkamp zat. De bijeenkomst aan de Kerkstraat 36 begint om 19.30 uur.

Haar verhaal gaat over de ruw verbroken vriendschap tussen het boerenmeisje Riekie en de Joodse Samuel die in een Drents werkkamp zat. Het Drenthe van 1942 vormt het decor van het boek. De titel is veelzeggend voor de inhoud van het boek: ogenschijnlijk onschuldig, maar de werkelijkheid blijkt weerbarstiger te zijn. En dat is ook meteen waarmee het boek begint: “Mijn moeder heeft de werkelijkheid verdraaid.” Als boerenmeisje ontmoet Riekie een Joodse dwangarbeider uit een werkkamp in de buurt. De vriendschap die ontstaat wordt ruw verbroken als Samuel onverwacht naar Kamp Westerbork moet. Jaren later interviewt Riekie’s dochter haar moeder over het leven in oorlogstijd. Veel gegevens kan de interviewer terugvinden, maar het herinneringsvermogen van de moeder blijkt niet altijd betrouwbaar.

Janne IJmker is geboren in het Drentse Tiendeveen en groeide op in een gezin van vijf kinderen. Kort na haar geboorte verhuisde het gezin naar Utrecht en later naar Houten. Na haar studie aan de Pedagogische Academie in Gouda was ze jarenlang lerares op een basisschool. Zij en haar man woonden tien jaar in de Achterhoek, waarna verhuizingen volgden naar Apeldoorn, Wapserveen, Tiendeveen, Hasselt en Zwartsluis.

De entreekosten voor de lezing zijn 7,50 euro, inclusief koffie/thee. Aanmelden kan via secretaris@synagoge-coevorden.nl.