Geesbrug – Leerlingen van basisschool De Zwarm in Geesbrug kregen donderdagmiddag hun diploma als mediator.

Mediator worden is een onderdeel van onze methode voor sociaal-emotionele ontwikkeling/burgerschap ‘De Vreedzame School’. De leerlingen van groep 7 en 8 zijn in drie bijeenkomsten tot mediator. Als mediator mogen ze helpen bij conflicten tussen kinderen.

“Ze volgen hierbij een stappenplan. Eerst vragen ze of de leerlingen mediatie willen, daarna vragen ze of ze het eens zijn met de regels (elkaar laten uitpraten, elkaar niet aanraken) en daarna vragen ze aan de eerste leerling wat er volgens hem/haar gebeurd is en wat de gevoelens daarbij zijn. Daarna vatten ze het verhaal samen om te kijken of ze het goed begrepen hebben en daarna stellen ze dezelfde vragen aan kind twee. Daarna helpen ze de kinderen met het zoeken naar een oplossing voor hun conflict”, legt de school uit.

“Het mooie is dat conflicten vaak makkelijker opgelost worden omdat de mediators er ook vanuit hun kindzijn naar kijken, vaak is niet eens inmenging van een leerkracht nodig (als de mediators er niet uitkomen, gaan ze naar de leerkracht. De leerkrachten blijven natuurlijk altijd verantwoordelijk). De mediators leren samenwerken en krijgen meer kennis over conflicten en het oplossen ervan. De mediators opereren steeds in tweetallen en elk tweetal is één keer per week aan de beurt. Als ze ‘dienst’ hebben, zijn ze tijdens het buitenspelen herkenbaar aan een geel hesje. Ze spelen wel gewoon mee met de andere kinderen, pas als er een conflict is komen ze in actie.”