Aalden – “Hoe was je optreden in Aalden? Nou, het publiek moest erg lachen om de steeds passerende trekkers.” Aldus Riza Tisserand, één van de artiesten tijdens ‘Happen & Grappen’, gisteravond bij hotel/grand café LiBo in Aalden. Om de haverklap passeerden tractoren, alsof het afgesproken werk was. Bovendien vlogen de grappen je om de oren. Het publiek genoot. Maar ook de artiesten, die eindelijk weer kunnen optreden.

Op initiatief van Theater Hofpoort in Coevorden kwam de comedy camper langs met Riza Tisserand, Oscar Arnold, Ronald Smink en als mc Esther van der Voort. Na het happen tijdens een barbecue op het sfeervolle terras betrad Esther het podium, die de optredens op fantastische wijze aan elkaar praatte. Zij schuwde geen enkel onderwerp, ook alle lichamelijke ongemakken van de vrouw en seksuele escapades passeerden de revue. Zelfspot voerde daarin de boventoon.

Het aanbod van comedians op deze avond was zeer gevarieerd: van de schijnbaar ingetogen Oscar Arnold tot Ronald Smink, immer in beweging op het podium. Dat maakte het juist een bijzondere avond en zorgde voor lachsalvo’s. Wie het meest aansprak? Juist door de diversiteit was dat geen uitgemaakte zaak.

Na de introductie van Esther was het de beurt aan Riza Tisserand, cabaretier, schrijver en radiomaker. De Amsterdammer werkte mee aan allerlei televisieprogramma’s, schreef voor onder andere Javier Guzman en Guide Weijers en had zijn eerste soloprogramma ‘Bekeerling’. Gelukkig voor Riza moest het publiek niet alleen lachen om de trekkers, maar zeker ook om zijn grappen en grollen.

Oscar Arnold is geen onbekende in Coevorden: hij trad er reeds diverse malen op en komt ook dit jaar nog naar Theater Hofpoort. Hij heeft zich net als de andere comedians aangesloten bij het impresariaat ‘Grappige Zaken’.“Bij het horen van de naam Oscar Arnold denk je in eerste instantie aan een tweeling, maar op het podium blijkt het toch een eenling. Wees voorbereid, verwacht geen snelle jongen, verwacht geen hippe comedian. Verwacht… Oscar!”, zo staat op de website van Grappige Zaken. En inderdaad: Oscar heeft z’n eigen aanpak om het publiek te vermaken met zijn gortdroge humor.

Ronald Smink sloot de avond af met een optreden in hoog tempo. De Fries, wonend in Utrecht, vertelde smeuïge en absurde verhalen over al zijn avonturen in het Friese Joure en de gang van zaken in de Randstad. Als een wervelwind ging hij over het podium met veel expressie in gebaren en taal. Ronald won in het verleden het Groninger Studenten Cabaret Festival en speelde op Lowlands.

Foto’s: Esselien de Groot, Rob Thijs, Saskia Kluwen.