Coevorden – Op de parkeerplaats aan de Molenbelt is vandaag een zeven meter hoog kunstwerk geplaatst en gedoopt. Het kunstwerk is gemaakt door Hans Jouta uit Ferwert in Friesland, die uiteraard aanwezig was.

De plaatsing van het kunstwerk verliep voorspoediger dan verwacht door de reeds getroffen voorbereidingen. Het werk is gemaakt van cortenstaal. Op de plek van het kunstwerk stond tot 1940 korenmolen De Meulenbelt, een achtkantige stellingmolen van de gebroeders Jan en Johan Belt. De molen werd oorspronkelijk in 1751 gebouwd en volgens de gevelsteen in 1869 herbouwd. De korenaar refereert aan de korenmolen. Bovenop de korenaar staat een klein molentje, dat de parkeerplaats en de historie markeert.

“Ik heb er ongeveer een half jaar aan gewerkt”, vertelt kunstenaar Jouta. “Er waren meer kunstenaars, die ontwerpen konden indienen. De opdracht was, dat het moet refereren aan de historie. Daarop is mijn ontwerp gekozen. En ja, ik heb me natuurlijk verdiept in de geschiedenis.”

Cruijff

Jouta heeft inmiddels kunstwerken door het hele land staan. In eigen provincie is dat bijvoorbeeld een werk langs de fietsroute van de Elfstedentocht in Bolsward. Daarnaast heeft hij het beeld van Johan Cruijff bij de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam gemaakt.

Na een korte toespraak ‘doopte’ wethouder Erik Holties met onder andere de binnenstad in zijn portefeuille, het kunstwerk. Dat gebeurde met een zakje meel, dat hij richting molen gooide. Het zakje ging echter al tijdens de ‘vlucht’ stuk, een tweede poging slaagde wel. Tijdens de plaatsing en doping was er muziek, verzorgd door Frits Meijering, en de poffertjeskraam was in trek bij de aanwezigen.

De totale kosten voor de parkeerplaats en de herinrichting van de Molenbelt bedragen 420.000 euro, het kunstwerk kostte inclusief alle bijbehorende werkzaamheden 40.000 euro.