Coevorden – Caroline Verschoor uit Coevorden is al heel wat jaren actief als kunstenaar. Daarnaast geeft zij lessen in schilderen met olieverf en acrylverf bij AKE, dat staat voor AmateurKunstenaars Emmen. Voor haar is de natuur een grote bron van inspiratie.

“Ik heb eerder ook wel portretlessen gegeven en wellicht ga ik dat in de toekomst weer doen”, vertelt Caroline in haar atelier aan de Churchilllaan. “Onlangs heb ik nog meegedaan aan de expositie ‘Souvenir’ in galerie Kunst op Vijf.” Aan dit project deden zo’n veertig beeldend kunstenaars mee, die kunstzinnige souvenirs maakten als aandenken aan het culturele jaar in de gemeente Coevorden. Zij is verder verbonden als kunstenaar aan Museum Møhlmann in Appingedam, waar zij haar werk regelmatig exposeert.

Fascinatie

“De natuur, natuur, bloemen, vogels, mystiek, het verborgene hebben mij altijd gefascineerd. Kijk”, wijst zij naar één van haar schilderijen, “in de schaduw zijn vaak beelden van bijvoorbeeld vogels en dierenschedels te zien.” In haar atelier zijn vele voorbeelden van haar gevarieerde werk te zien.

Dieren, muziek en kunst

Caroline was als kind vaak aan het tekenen en schilderen. “Maar ik wilde eerst dierenarts worden. Op het vwo kreeg ik muziekles. Dat boeide mij ook en ik wilde naar het conservatorium. Vanwege het werk van mijn vader woonde ik in Zuid-Afrika waar ik diverse opleidingen volgde. Onder andere een opleiding die vergelijkbaar is met de Klassieke Academie in Groningen”, vertelt Caroline.

Grafisch vormgever

Uiteindelijk werd Caroline grafisch vormgever en werkte een aantal jaren in loondienst. “Met mijn zoon in de tienerleeftijd ben ik in 1999 weer naar Nederland gegaan, omdat mijn zoon hier wilde studeren. Ik wilde hier ook aan de slag als grafisch vormgever, maar het bleek dat Zuid-Afrika op dat vlak behoorlijk achterliep. Toen ben ik me helemaal gaan richten op de kunst en ben begonnen met schilderles.”

Terugkeer naar Nederland

Vroeger woonde Caroline een tijdje in Maastricht en werkte in Sittard. “Toen we plannen hadden om terug te keren naar Nederland nam ik een migratiebureau in de arm. Ik gaf aan, dat het mijn voorkeur was om in Maastricht te wonen. Als tweede keus gaf ik Coevorden op, omdat mijn zus hier woonde. Het werd uiteindelijk Dalen. Ik ging toen meteen lesgeven in de voormalige SKW-boerderij aan de Noordwijk.” Inmiddels woont Caroline alweer zo’n 23 jaar in de gemeente Coevorden (en is daar niet meer weg te krijgen).

Caroline kreeg vervolgens in 2008 werk bij CQ in Emmen en Coevorden en gaf een tijdje les op onder andere scholen en in zorginstellingen. Ook werkte zij toen al bij de AKE.

Workshops in maart en april

Zij geeft naast de cursussen ook workshops. Een van de workshops is ‘Natuur uitvergroot’. Deze workshop bij AKE wordt gehouden op donderdag 16, 23 en 30 maart vanaf 14.00 uur en wordt herhaald op donderdag 6, 13 en 20 april. “Deze workshop is gebaseerd op en geïnspireerd door houtskooltekeningen van Georgia O’Keeffe, zij is voor mij een groot voorbeeld. Met houtskool en contékrijt ga je iets, dat je gevonden hebt in de natuur, bijvoorbeeld een speciaal steentje, blaadje, veertje of een dood beestje uitvergroten op een groot tekenvel.” Meer informatie staat op www.ake-emmen.nl/workshops.

Momenteel heeft Caroline haar handen vol aan alle werkzaamheden, maar zij zit nog boordevol plannen die zij mogelijk in de toekomst kan realiseren.

Alle informatie over Caroline, haar werk, cursussen en workshops staat op www.atelierverschoor.nl.