Coevorden – Kledingbank Coevorden is jaren geleden als burgerinitiatief ontstaan en wordt momenteel gerund door zeven vrijwilligers. Wethouder Joop Slomp nam er vorige week een kijkje. Hij ging in gesprek met de vrijwilligers over het waardevolle werk dat ze doen.

De kledingbank in MFC Ravelijn Verbindt aan de Linthorst Homanlaan in Coevorden ziet eruit om door een ringetje te halen. Er staan rekken vol kleding, schoenen en accessoires voor jong en oud. Een paskamer en een mooie toonbank zorgen voor een echte winkeluitstraling. “Ook al hoeven de bezoekers hier niet te betalen voor de kleding, we vinden het belangrijk om hen zoveel mogelijk een winkelbeleving te geven”, vertelt Anneke.

Met veel zorg wordt het grote aanbod van kleding verwerkt door de vrijwilligers. Kleding wordt gecontroleerd, gestreken en op de juiste plek gehangen. Bezoekers worden geholpen met het uitzoeken van kleding en is er altijd tijd voor een praatje. De kledingbank is open op dinsdag en donderdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur.

Financieel moeilijk

Vrijwilliger Anneke: “Er zijn steeds meer mensen die het financieel moeilijk hebben, vooral door de stijgende prijzen van energie, huur en boodschappen. Deze mensen hebben vaak gewoon een baan, waardoor ze niet in aanmerking komen voor de voedselbank of andere regelingen. Maar geld om kleding te kopen is er misschien niet. Deze mensen willen we ook graag helpen.”

Wanneer je komt winkelen bij de kledingbank in Coevorden krijg je een pasje waarmee je wekelijks kleding mag uitzoeken. “Wij gaan niet controleren of je in aanmerking komt voor de kledingbank, maar als je zelf vindt dat je niet genoeg te besteden hebt, dan ben je welkom bij ons. Wel hebben we regels over het aantal kledingstukken dat meegenomen mag worden. Op deze manier kunnen we iedereen van kleding blijven voorzien”, legt Anneke uit.

Ruilen mag ook

Astrid is ook vrijwilliger bij de kledingbank: “Voor veel mensen is het een enorme stap om naar de kledingbank te komen. Er heerst best veel schaamte, dat snappen we heel goed. Maar we zien ook dat mensen echt opgelucht zijn als ze nieuwe kleding, schoenen of een warme jas mogen halen. Dat gunnen we andere mensen ook. Daarom hebben we een extra initiatief bedacht, namelijk ruilen.”

“Mensen mogen een kledingstuk komen ruilen. Je levert een kledingstuk in en neemt een nieuw kledingstuk mee naar huis. Op deze manier hopen we inwoners een extra zetje te geven om gewoon te komen. Vooral voor gezinnen met kinderen is dit heel prettig. Kinderen groeien snel uit hun kleding, terwijl de kleding vaak nog prima een tweede ronde mee kan. Door te ruilen help je anderen met jouw kleding, kun je zelf ook weer even vooruit én ben je milieubewust bezig.”

Meer acties

Naast het ruilen wil de kledingbank vaker iets organiseren. Astrid: “Denk bijvoorbeeld aan de ‘Dag van de winterjas’, waarbij je bijvoorbeeld een nieuwe winterjas mag komen uitzoeken. Ook rondom feestdagen of bijzondere dagen, zoals een verjaardag of feest, willen we iets gaan doen.”

Menstruatieproducten uitgiftepunt

In de kledingbank zit ook een menstruatieproducten uitgiftepunt (MUP), een initiatief van het Armoedefonds. Vrouwen kunnen hier gratis menstruatieproducten halen.

Over Ravelijn Verbindt

De Ravelijn is een multifunctioneel centrum in Coevorden. Het is gevestigd in een voormalige school waarin diverse organisaties zijn gehuisvest, waaronder Maatschappelijk Welzijn Coevorden.