Coevorden/regio – Vanaf vandaag hebben ouders in de gemeenten Coevorden, Aa en Hunze, Tynaarlo en Meppel toegang tot een nieuw klantportaal Jeugddossier voor hun kinderen tot en met 4 jaar. Het beveiligde portaal.icarejgz.nl maakt alle informatie over de ontwikkeling, groei en opvoeding van het kind digitaal toegankelijk. Ook kunnen ouders er eenvoudig hun vragen stellen en afspraken maken.

In aanwezigheid van wethouder Jeroen Huizing werd op het consultatiebureau in Coevorden het klantportaal in Drenthe officieel geopend. Tegelijkertijd is Icare Jeugdgezondheidszorg (JGZ) ook in drie gemeenten in Flevoland met het jeugddossier gestart. Ouders zien in het jeugddossier niet alleen gezondheidsinformatie zoals groei- en vaccinatiegegevens, maar hebben nu de mogelijkheid alles na te lezen wat tijdens consulten besproken en genoteerd is. Daarnaast kunnen zij eenvoudig vragen stellen aan het JGZ-team, zelf informatie toevoegen en afspraken maken met het consultatiebureau.

Laagdrempelig

“We zijn blij en trots dat we als eerste JGZ-organisatie al ‘onze’ ouders volledig inzage bieden in het dossier van hun kind”, aldus projectleider Isabel Benjamins. “In de regio Noord-Veluwe hebben we al ervaren dat het Jeugddossier ouders echt helpt om meer aan het roer te staan, als het gaat om passende zorg voor hun kind. Het klantportaal maakt dat ouders heel  laagdrempelig gebruik kunnen maken van onze ondersteuning bij het opvoeden en opgroeien. Het wetenschappelijk onderzoek dat naar het digitale dossier is gedaan bevestigt dit ook: dit laat een aanzienlijke verbetering in de eigen regie bij ouders zien. Bovendien zorgt het Jeugddossier ervoor dat we nog beter samenwerken met andere organisaties in de zorg voor jeugd. Zo voorkomen we samen dat onnodig zware zorg wordt ingezet.”

Mooi voorbeeld

Wethouder Jeroen Huizing kreeg via een demo een inkijkje in het nieuwe Jeugddossier. “Mooi dat ouders gebruik kunnen maken van dit vernieuwende jeugddossier en daarmee snel de ondersteuning kunnen krijgen die bij hen en hun kind past . We vinden het belangrijk dat ouders de regie op de opvoeding van hun kind houden. Het is goed om te zien dat Icare JGZ de ouders daarbij ondersteunt. Dit dossier en het onderzoek dat zij daarbij doen is daar een mooi voorbeeld van.”

Meer informatie

Ouders die het consultatiebureau in bijvoorbeeld Coevorden of Meppel bezoeken, kunnen met hun DigiD inloggen op portaal.icarejgz.nl om het dossier van hun kind te bekijken. Meer informatie over het Jeugddossier  is  te vinden op www.icarejgz.nl.

Foto (Alieke Eising): Wethouder Jeroen Huizing en projectleider Isabel Benjamins bij de start van het nieuwe jeugddossier.