Coevorden – Theater Hofpoort deed vanmiddag mee aan het landelijke initiatief Kapsalontheater van Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge, net als zo’n zestig andere theaters. Wat afweek van de landelijke actie was, dat het theater gesloten bleef. Daarom konden de activiteiten doorgaan.
In kapsalon Mooi aan de Weeshuisstraat van Lianne Fonville traden tussen drie en vijf uur de zangeressen Larissa Baak uit Coevorden en Martijje (Lubbers) uit Grolloo op. Han Mulder van Stadscafé Vancouver serveerde tussendoor hapjes en de klanten konden genieten van koffie of een ander drankje. En ‘gastheer’ Boef, de Franse bulldog? Die vond het allemaal prachtig en wilde met iedereen spelen.
Het publiek bestond uit klanten, die reeds een afspraak bij Mooi hadden, anderen werden niet toegelaten. Bovendien werden de coronaregels uiteraard in acht genomen. Rik Klaucke en Melissa Luisman van Stedelijk Museum Coevorden kwamen even een kijkje nemen na het statement van gisteren, waarbij het museum was geopend.
Larissa en Martijje traden afwisselend op en zongen bovendien nog een duet. Zij genoten met volle teugen van hun optredens. Het was overigens voor de eerste keer, dat zij elkaar persoonlijk ontmoetten.
“Met publiek is fijn”
Toen zij werden benaderd door Saskia Kluwen van Theater Hofpoort waren zij allebei heel enthousiast. “Anders zat ik nu thuis”, lacht Larissa. “Ik kan thuis wel muziek maken, maar met publiek is het heel anders. Je hebt contact en interactie. In september mocht ik nog een keer optreden en toen kon ik wel huilen van geluk. Het is zo mooi om samen iets te creëren.” De zangeres Larissa Baak uit Coevorden studeerde af aan het Conservatorium in Zwolle. Daarna werkte zij met allerlei muzikanten samen als solist en backing vocal. Daarnaast werkte ze mee aan een aantal theaterproducties. Inmiddels heeft ze drie albums uitgebracht waarvan de laatste uitsluitend eigen muziek bevat.
Ja met een uitroepteken
Martijje sluit hierop aan: “Toen ik werd gebeld, zei ik ja met een uitroepteken. In september en oktober heb ik nog wel wat opgetreden, maar eind november werd al een concert afgelast. Hier treed ik vanmiddag voor het eerst sinds een tijd weer op. Het is zo fijn als de verbinding maakt met mensen of als je mensen raakt.” Voor de nabije toekomst, in maart, staan er diverse concerten gepland, onder meer in Theater Hofpoort. Martijje denkt nog na over een project, dat zij wil starten. Ik wil een liedje schrijven, dat alle koren in Drenthe kunnen meezingen. Ook deze koren hebben immers ook al een hele tijd niet kunnen zingen.” Martijje zingt met name in het Drents, “maar ik ben taalflexibel, ik schakel gemakkelijk over tussen Nederlands en Drents.” De tekst van een van de nummers die zij vanmiddag liet horen schreef zij een paar jaar geleden voor een boek van fotograaf Karin Broekhuijsen uit De Kiel.
“Na bijna twee jaar moeten we helaas de conclusie trekken dat de culturele sector, samen met de horeca en het nachtleven, steeds het kind van de rekening is”, schreven de initiatiefnemers Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries. Door corona in de familie moest Sanne Wallis de Vries het helaas laten afweten.
Tevoren waarschuwden diverse gemeenten dat zou worden gehandhaafd. Een aantal theaters zag daarom af van de actie. Een aantal theaters kreeg een waarschuwing van handhavers. Op een aantal plekken werd de protestactie naar buiten verplaatst of werd de voorstelling helemaal afgeblazen. Het Amsterdamse theater De Kleine Komedie heeft in samenspraak met artiesten besloten om de waarschuwing van de gemeente te negeren. “Op ons komt dit besluit tot handhaving over als het ‘verpesten’ van iets waarvoor ontzettend veel mensen warm lopen. De horeca is afgelopen weekend open gegaan en toen is er amper gehandhaafd. Om de zoveel tijd lopen demonstranten hutjemutje door de straten om te protesteren tegen corona, ook dat wordt gedoogd”, schrijven de initiatiefnemers.