Coevorden – De voorbereidingen voor de jaarlijkse Ganzenmarkt zijn in volle gang. Vanavond vond de eerste Biestemaondag plaats met de presentatie van de kandidaten voor de verkiezing van de Mini-Mister Ganzenhoeder.

Van oudsher kende Coevorden Biestemaondagen in de aanloop naar Ganzenmarkt. Op de eerste Biestemaondag was er een grote veemarkt. Door de presentatie van kandidaten is er een andere invulling van deze Biestemaondagen.

In de Stadskerk aan de Kerkstraat presenteerden de zes kandidaten zich nadat de stadsomroeper en voorzitter Janneke Knegtering van Stichting Ganzenmarkt de kandidaten en hun (groot)ouders hadden begroet.

Elke kandidaat ging, begeleid met een muziekje en een klappend publiek naar het podium. Aan de hand van een fotocollage en vragen de presentatoren Maaike Kosters en Merle Kempees gaven de kandidaten een beeld van zichzelf. Daarbij werden zij nauwlettend gadegeslagen door de jury, bestaande uit voorzitter Marie Vloon, Geesje Meijerink en Nathalie Schonewille-Stavast. Nathalie werd in 1991 gekozen als Mini-Miss Ganzenhoedster en in 1998 was zij Miss Ganzenhoedster.

De huidige Mini-Mister Ganzenhoeder, Tiano van Abeelen, vond het “hartstikke tof” dat de jongens meedoen aan de verkiezing.

Kandidaten

Achtereenvolgens kwamen op het podium Julian Bothof (8 jaar), Niek Huisma (11), Roan Tromp (11), Vigo Johannes (11), Noah Koops (9) en Jorik Lubbers (8). Julian moest het spits afbijten en hij deed dat op uitstekende wijze. Niek sloot zijn presentatie af met de woorden ‘Moi volk’. Roan werd al tweemaal derde. Op de vraag of hij nu wilde winnen zei hij: “Of ik word nog weer derde.” Vigo doet voor de tweede keer mee. Ook Noah bracht zijn presentatie met verve. Jorik vertelde, dat zijn oma ooit Miss Ganzenhoedster was. Deze oma, Truus Assen-Hagemeijer, was vanavond van de partij. De vlotte presentatie werd hiermee beëindigd. Op woensdagmiddag 8 november worden de zes jongens in De Nieuwe Veste verwacht ter voorbereiding op hun optreden op Ganzenmarkt, maandag 13 november.

In verband met de herfstvakantie van volgende week zijn de twee andere Biestemaondagen op 30 oktober en 6 november. Op 30 oktober presenteren de kandidaten voor Miss Ganzenhoedster zich, op 6 november gevolgd door de presentatie van de Mini-Missen. Beide bijeenkomsten zijn van 19.00 tot 20.30 uur in de Stadskerk. Iedereen is welkom.

Er was een livestream die nog te zien is via deze link. Voor meer informatie over de Ganzenmarkt: www.ganzenmarktcoevorden.nl.