Stieltjeskanaal – De politie heeft vanavond een inval gedaan in een boerderij in Stieltjeskanaal. Daarbij is een drugslab aangetroffen. Er zijn vijf verdachten aangehouden, zo laat de politie via Twitter weten.

Gedurende de actie is gebruik gemaakt van een politiehelikopter ter ondersteuning. Op de locatie wordt onderzoek verricht. Het drugslab wordt op een later moment door specialisten ontmanteld. De politie doet forensisch onderzoek.

Na politieonderzoek kwam de politie uit bij het pand in Stieltjeskanaal uit, nog net in de gemeente Coevorden. Het vermoeden was al snel dat zich daar een drugslab bevond. Binnen werd een professioneel drugslab voor de productie van amfetamine aangetroffen.

Vier verdachten konden direct ter plaatse worden aangehouden. Het gaat om een man uit Zwijndrecht (34), een man uit Den Haag (38), een man uit Dordrecht (37) en een man uit de gemeente Coevorden (56). Een vijfde verdachte (een 36-jarige man uit Utrecht) werd in de buurt van Zwolle auto aangehouden. De verdachten worden verhoord en zitten nog in beperkingen.

Op het terrein zijn ketels, vaten en grondstoffen aangetroffen voor de productie van drugs. Ook werden drie auto’s in beslag genomen. Het drugslab was bestemd voor de productie van honderden liters per week. Het gaat hier vermoedelijk om een tussenproduct in de amfetamineproductie. De straatwaarde hiervan ligt rond de 800 euro per liter. Omdat de stoffen en materialen zeer gevaarlijk kunnen zijn, gaat het Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) deze vandaag, donderdag 6 januari, de spullen uit het pand halen. Dit team is gespecialiseerd is in het ruimen van drugslabs en het werken met gevaarlijke stoffen. De stoffen worden vernietigd en door forensische rechercheurs worden sporen veilig gesteld voor verder onderzoek.

Gevaren

Een drugslab brengt zeer grote gevaren met zich mee. Zo kunnen bijvoorbeeld chemicaliën ontbranden of ontploffen en kunnen giftige stoffen ontsnappen. De gevolgen van een dergelijke ontploffing of brand zijn, zeker wanneer het drugslab zich in een woonbuurt bevindt, vooraf niet te overzien. Niet enkel de productie van synthetische drugs, ook de opslag van de chemicaliën die benodigd zijn bij de productie, is levensgevaarlijk. Daarnaast worden de afvalstoffen meestal gedumpt in de natuur, wat gevaarlijk is voor mens, dier en milieu. De gedumpte stoffen zijn vaak zeer brandbaar, bijtend of giftig. Ook kunnen de chemicaliën in het grondwater terechtkomen wat leidt tot waterverontreiniging, met alle gevolgen van dien.

Heeft u het vermoeden dat er op een locatie een drugslab zou kunnen zitten, bijvoorbeeld vanwege een sterke chemische geur of andere verdachte activiteiten? Geef dit dan door aan de politie. Dat kan bij spoed via 112 of via het algemene politienummer 0900-8844. Wie anoniem wil blijven, kan bellen met Meld Misdaad Anoniem (M.) via 0800-7000.

Foto’s: Persbureau Drenthe/Herman van Oost.