Coevorden – Enthousiast vertellen ze hun verhaal: Dennis Pals en Roelof Kootstra hebben sinds enige tuin een moestuin in de wijk Ballast. Zij vinden het hartstikke leuk dat er aandacht aan dit initiatief wordt besteed.

Zij zijn vol overgave aan de slag gegaan. “Roelof en ik regelen alles”, vertelt Dennis, “en in drukke tijden krijgen we hulp van Arjan Bosman.” De drie mannen wonen in De Steege, onderdeel van Cosis, aan de Henriëtte Roland Holstlaan in Coevorden. Indien nodig krijgen zij begeleiding van Gerard Osseforth.

“Zes jaar geleden”, aldus Dennis, “hebben we al eens een moestuin gehad, maar door omstandigheden moesten we daarmee stoppen. Roelof en ik misten het en het begon te kriebelen. Daarom zijn we begonnen met deze moestuin.” Die tuin is even verderop in de wijk Ballast waar de komende tijd volop werk staat te wachten. Er loopt een aantal kippen, dat voor de eierproductie zorgt.

Achter De Steege hebben de mannen een blokhut, die zij vol trots tonen. Er liggen vele zaden, bloembollen en natuurlijk de verse eieren. “Vanuit deze blokhut vindt op hobbymatige basis de verkoop plaats, al doen we nu in verband met corona alleen bestellen”, laat Dennis weten. “Iedere week komt er wel een mevrouw uit de buurt eieren halen.”

Investeren in de tuin

Wat de mannen verbouwen? “We verbouwen aardappelen en allerlei soorten groenten, allemaal biologisch Ook die verkopen we, net als de andere producten. En wat we verkopen, investeren we weer in de tuin. “Straks in april”, laten de mannen weten, “hebben we een kraampje aan de straat en we hopen nog op de markt te staan.” Zij willen ook nog zelfgemaakte spulletjes als schilderijen en vogelhuisjes, gemaakt door hun medebewoners, gaan verkopen.

Mooie bezigheid

Het hebben van een moestuin zit een beetje in de genen. Trots vertelt Dennis, dat zijn vader ook altijd een moestuin heeft gehad. “Hij heeft ook voor ons allerlei klusjes gedaan. Ik houd wel van handelen, dus dat is een mooie combinatie.” Ook voor Roelof is het een mooie bezigheid naast zijn werk bij de Emco, waar ook Arjan Bosman werkt. Dennis is helaas geheel afgekeurd en vindt veel voldoening in de moestuin en het bijhouden van de Facebookpagina Moestuin Coevorden.

Momenteel hebben zij een tuin van circa 200 vierkante meter, dit jaar komt er een tuin bij van nog eens 200 vierkante meter. “We steken er veel tijd in en we hebben het mooi aan de krul.” Zij benadrukken, dat iedereen vanaf het voorjaar welkom is. “Door onze activiteiten krijgen bezoekers een idee van wat Cosis is. We merken, dat sommige mensen het nog wel lastig vinden hoe ze met ons om moeten gaan.”

Hoofdfoto v.l.r. Roelof Kootstra, Dennis Pals, Arjan Bosman.