Meppen – Op Natuurbegraafplaats Mepperdennen in Meppen wordt woensdag 19 juli van 11.00 tot 16.00 uur een inspiratiedag gehouden. Het thema is ‘omhulsels’. Op deze dag is er van alles te zien op de natuurbegraafplaats. Bezoekers kunnen ervaren en ontdekken wat past bij het eigen afscheid. Getoond wordt onder andere biologisch afbreekbare kisten, manden, lijkwades, draagbaren en urnen. Ook kunnen bezoekers zien hoe natuurbegraven op Mepperdennen in zijn werk gaat.

Standhouders

Luuk Assinck is er met emotiekisten. Dat is een duurzame, persoonlijke kist. Gemaakt van resthout, misschien uit de tuin, schuur of het favoriete bos van de overledene. Assinck maakt ter plaatse een kist, zodat te zien is hoe dat in zijn werk gaat.

Het vlechten van de wilgentenen manden en baren van de Wilgenstudio gebeurt volledig handmatig met originele gereedschappen van ambachtsvlechters zoals deze al eeuwen worden gebruikt. De Wilgenstudio komt demonstreren hoe het vlechten van een mand eraan toe gaat.

Rouwtextiel maakt duurzame wades, hemden en sokken die geschikt zijn voor natuurbegraven. Alberta van der Bij kan alles vertellen over het gebruik van de wade en demonstreert hoe het vouwen ervan in zijn werk gaat.

Mycelium, het ondergrondse wortelnetwerk van paddenstoelen, staat bekend als één van de grootste recyclers van de natuur. Loop Biotech kweekt van lokale paddenstoelen en geupcyclede hennepvezels in slechts zeven dagen een ‘levende’ doodskist. Dat is ook te zien.

De duurzame en ecologische urnen van Waddenwood zijn gemaakt van onbewerkt hout uit het waddengebied. De knoesten, scheuren en stronk bepalen de vorm van de urn, waardoor ze allemaal uniek zijn.

Een urn of een wade van vilt? Vilt voelt warm en zacht aan en nodigt uit tot aanraking. Bovendien is het natuurlijk erg liefdevol om een nabestaande toe te dekken met een warme zachte deken. De vilten urnen worden gemaakt van de wol van onder andere het Drentse Heideschaap door Koester.

Kleurjekist is een uitvaartkist én afscheidsritueel voor families, (klein)kinderen, vrienden en collega’s. De geïllustreerde deksel biedt houvast bij het schilderen. De creatieve activiteit en het resultaat maken afscheid kleurrijk en dragen bij aan een bewust en positief rouwproces.

Fleur maakt geen standaard rouwstukken. Zij vertaalt het levensverhaal van een overledene naar een uniek kunstwerk van bloemen. Een mooi eerbetoon voor op de kist, mand, of op het graf om een afscheid nog net een stukje persoonlijker te maken.

Meer informatie staat op www.natuurbegraafplaatsmeppen.nl/inspiratiedag. Via deze link kan men zich aanmelden.