“Retail zet meer om dankzij de jongste versoepelingen, maar het is nog lang niet voldoende. Duizenden winkeliers overwegen serieus om ermee te stoppen”, stelt INretail-directeur Jan Meerman in een blog op de website De Ondernemer. Hij pleit voor het stoppen met kopen op afspraak en meer lokaal te gaan regelen in overleg met de burgemeesters.
“De versoepelingen van de laatste weken helpen, maar lossen dat niet op. Gemiddeld zitten ondernemers op 60 tot 70 procent van de omzet die ze nodig hebben. Dat betekent dat je verlies lijdt. Dat probeer je te beperken door afspraken te maken met verhuurders, leveranciers en gemeenten (onroerend goedbelasting).”
Meerman heeft er afgelopen week bij de ministers Van ’t Hout en Grapperhaus op aangedrongen om kopen op afspraak op te heffen. “Haal die vier uur er tussenuit. De rest van de maatregelen, zoals vierkante meters en afstand houden, kan blijven staan. Breng iets van het spontane gevoel terug waardoor de omzet kan toenemen.”
“Politiek gezien snap ik het”
“We zien dat het advies van het OMT nog steeds leidend is. Politiek gezien snap ik dat. Ik zie ook dat er steeds meer wordt gekeken naar wat er wel kan. Economische Zaken doet dat al heel lang. We merken dat het ook bij Justitie gebeurt. Daar denken ze echt wat ze kunnen doen om de schade aan de maatschappij zo beperkt mogelijk te houden. Burgemeesters kunnen en willen daarbij een belangrijke rol spelen. Zij spreken vrijwel dagelijks ondernemers.”
“We hebben in Nederland in de grote steden zo’n 25 winkelgebieden waarvoor je iets speciaals moet regelen, zoals de Kalverstraat in Amsterdam en de Koopgoot in Rotterdam. Voor de overige 2375 gebieden kun je hetzelfde protocol hanteren. Natuurlijk, ondernemers die er een zooitje van maken moet je aanpakken en een proces verbaal geven. Tot nu toe is dat nauwelijks gebeurd.”
De complete blog van Meerman is hier te lezen.