Zweeloo/Aalden – Vincent van Gogh is wereldberoemd. Maar niet veel mensen weten dat hij ook in Drenthe verbleef. Drie maanden lang, in het zuidoosten van de provincie. Van zijn Drentse periode zijn vijf schilderijen, ongeveer vijftien tekeningen en een serie prachtige brieven aan zijn broer Theo bewaard gebleven. Een van de plekken die hem inspireerden was Zweeloo.

Project

Voor inwoners van Drenthe is het hoog tijd om dit verhaal uit te dragen en het erfgoed van Van Gogh in Drenthe zichtbaar en beleefbaar te maken. De provincie Drenthe, de gemeenten Coevorden, Hoogeveen en Emmen, het Drents Museum, Recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe hebben hiertoe het project ‘Van Gogh Drenthe’ gestart. Samen met veel andere initiatiefnemers wordt het verhaal van Vincent in Drenthe verteld. Dat gebeurt in 2023, maar vooral ook daarna. De vele activiteiten staan op de website www.vangoghdrenthe.nl en gaan officieel van start op 30 maart. Net als in de schilderijen van Vincent staat hierbij de schoonheid van ons landschap centraal.

Van Gogh in Zweeloo

“Het inrijden van het dorp was toch zoo mooi…. Vincent”. Zomaar een zinsnede uit een brief aan zijn broer Theo. Zweeloo maakte indruk op Vincent. Daarom staat Zweeloo in 2023 ook bol van de activiteiten in het kader van Van Gogh Drenthe. Zo zijn er bijvoorbeeld een cabaretvoorstelling, een klankkunstproject en worden brieven van Vincent op lakens in het landschap geprojecteerd. Stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo werkt hard aan de voorbereidingen voor onder andere het historisch en het levend kunstenaarsdorp. Maar ook de theatermakers van BUOG (bekend van Woeste Gronden tijdens het culturele jaar in de gemeente Coevorden) zijn aangehaakt. Zij maken de voorstelling ‘Zwerver in Zweeloo’ die van 27 september tot 7 oktober te zien is in het dorp.

Informatieavond

De organisatoren van de activiteiten in Aalden en Zweeloo willen graag alle belangstellenden deelgenoot maken van de plannen. Er kunnen zeker ook nog vrijwilligers aanhaken, maar ook kunstenaars, muzikanten en anderen. Hiervoor is er een algemene informatieavond op dinsdagavond 21 maart vanaf 20.00 uur in De Drieklank in Aalden aan de Kerkstraat 16. Naast een presentatie van de activiteiten worden beelden en filmpjes getoond over Vincent van Gogh. Iedereen is welkom, zowel inwoners, ondernemers, vertegenwoordigers van organisaties en andere belangstellenden. Aanmelding is niet nodig.

Van Gogh in Drenthe

Op 11 september 2023 is het 140 jaar geleden dat Van Gogh in Hoogeveen aankwam en er drie weken verbleef. Hij had geen cent te makken, zijn relatie was op de klippen gelopen en het leven leek hem er goedkoper dan in Den Haag. Vanuit Hoogeveen trok hij erop uit om de omgeving te verkennen en studies te maken. In Drenthe zag Vincent niet alleen de schoonheid van het Drentse landschap, maar vooral ook de gewone mensen en het zware bestaan van de landarbeiders. In oktober 1883 kwam Van Gogh aan bij Logement Scholte in Nieuw-Amsterdam. Hier zou hij twee maanden verblijven. Op een dag maakte hij een tocht naar Zweeloo. Hij schetste onder meer het kerkje en tekende de appelboomgaard.

De tijd van Van Gogh in Drenthe was van groot belang voor het verdere verloop van zijn carrière. Hier maakte hij de keuze om schilder te worden. In de brieven aan zijn broer Theo beschreef hij in prachtige taal zijn gevoelens, zijn liefde voor het landschap maar ook zijn eenzaamheid.

Blijvend aanbod

Het project stopt niet na 2023. Er wordt gewerkt aan een blijvend aanbod. In het voorjaar van 2023 worden drie prachtige fietsroutes gelanceerd. Er komt een Van Goghwandeling in Zweeloo en voor de fanatieke wandelaar een wandeling van Zweeloo naar Nieuw-Amsterdam, de weg die Vincent ook aflegde. Maar daar blijft het niet bij. Er is nog heel veel mogelijk en in ontwikkeling.