Sleen/regio – Naast fietsen in de sporen van Van Gogh is het vanaf nu ook mogelijk om in zijn voetsporen te wandelen. Lokale deskundigen stelden prachtige bewegwijzerde wandelroutes samen, voor een deel worden de routes gevolgd die Vincent van Gogh liep. Voor wie zich extra wil verdiepen, zijn er twaalf podcasts waarin wordt verteld over Van Gogh en zijn tijd in Drenthe.

De wandelroutes zijn vanochtend gepresenteerd bij groepsaccommodatie ’t Hunebed aan de Brink in Sleen. Vanaf maart dit jaar was het al mogelijk om Van Gogh routes te fietsen in Drenthe. Nu zijn er dus ook wandelroutes dankzij lokale werkgroepen van het Van Gogh Huis Drenthe, Stichting Promotie Emmen, Erfgoednetwerk Emmen, Kunstenaarsdorp Zweeloo en Shary. Gedeputeerde Willemien Meeuwissen, Jeroen Westendorp (wethouder gemeente Hoogeveen en bestuurslid Recreatieschap Drenthe) en Astrid Crum (Marketing Drenthe) namen de eerste wandelgidsen in ontvangst.

Vier routes met podcasts

De routes hebben elk een eigen thema. Bij wandelrondje ‘Nieuw begin’ (12 km) rond Hoogeveen ligt de nadruk op de persoon Vincent van Gogh en wat we kunnen leren uit de brieven die hij tijdens zijn hele Drentse periode schreef aan zijn broer Theo. Wandelrondje ‘Verblijf in oerlandschap’ (11 km) loopt rondom Nieuw-Amsterdam/Veenoord en laat de wandelaar door de ogen van Vincent naar het Drentse landschap kijken. ‘Symfonie van kleur’ is een route van 8 km rondom de oude brinkdorpen Zweeloo en Aalden, die al eeuwen een aantrekkingskracht op schilders hebben. Wandelroute ‘Als een droom’ (17 km) is de langste van de routes en volgt voor een groot deel de oude route die Van Gogh in 1883 te voet aflegde na zijn bezoek aan Zweeloo.

Op pad

De routes zijn geheel bewegwijzerd door Recreatieschap Drenthe. De wandelgids: ‘De stappen van Van Gogh’ is beschikbaar in het Nederlands, Duits en Engels. De uitgebreide gids is voor 5,95 euro bij onder andere Tourist Info Aalden-Zweeloo. De routes (zonder uitgebreide omschrijving) zijn online te downloaden via www.vangoghdrenthe.nl/wandelroutes.

Meer Van Gogh

Naast de wandel- en fietsroutes zijn er nog veel meer Van Gogh-activiteiten in Drenthe. Het is onderdeel van Van Gogh Drenthe, een samenwerking tussen provincie Drenthe, de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen, het Drents Museum, Recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe. Samen met lokale partijen als Van Gogh Huis Drenthe en Kunstenaarsdorp Zweeloo willen zij de culturele erfenis van Van Gogh blijvend zichtbaar en beleefbaar maken. Zij werken ook samen met Van Gogh Europe en onder de noemer het Landelijke Van Gogh met Van Gogh Brabant en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen.

Hoofdfoto v.l.n.r. Sieta Kampen (secretaris Van Gogh Huis Drenthe), Jeroen Westendorp (wethouder gemeente Hoogeveen en bestuurslid Recreatieschap Drenthe), Astrid Crum (directeur Marketing Drenthe), Willy-Anne van Stiphout (voorzitter Kunstenaarsdorp Zweeloo), Willemien Meeuwissen (gedeputeerde provincie Drenthe), Bea Venema (coördinator Stichting Promotie Emmen).