Coevorden – In de vergadering van de raadscommissie op dinsdag 14 januari komt het voorstel voor huisvesting van een kinderwoongroep aan de J.C. Homanstraat 55 tot en met 63 aan de orde. Deze kinderwoongroep bestaat in feite uit maximaal veertien alleenstaande minderjarige vreemdelingen in de leeftijd van 15 tot 18 jaar. Het gaat om een periode van vijf jaar. De woningen zijn reeds geschikt voor het beoogde doel, eerder maakte Cosis immers gebruik van deze woningen.
De tijdelijke huisvesting van de alleenstaande minderjarige vreemdelingen kan beschouwd worden als zorgwonen, omdat de bewoners worden begeleid door medewerkers van Elker. “In sommige gevallen”, zo laat communicatieadviseur Bregje Kneepkens van Elker weten, “is er iemand ouder. Dan gaat het om verlengde opvang tot maximaal 21 jaar. De jongeren krijgen 24 uur per dag hulp van onze medewerkers. De kinderen zijn zonder ouders gevlucht en hebben een verblijfsvergunning gekregen. Ze bouwen dus een toekomst op in Nederland, maar ze hebben hiervoor door hun leeftijd echt ondersteuning nodig. Ze hebben geen ouders op wie ze kunnen terugvallen en nog moeten leren om zelfstandig te wonen. Wanneer ze er klaar voor zijn, zullen ze verhuizen naar een zelfstandige woonruimte.”
Begeleiding Elker
De organisatie Elker is gespecialiseerd in het begeleiden van jongeren in de groei naar zelfstandigheid. Bregje Kneepkens: “We voeren de begeleiding uit in opdracht van NIDOS, die de wettelijke voogdij van de jongeren op zich neemt. Iedere minderjarige in Nederland moet namelijk een wettelijke voogd hebben. De woonvoorziening kun je zien als een gezinsvervangend thuis. Er gebeurt van alles zoals dat ook in een normaal gezin gebeurt: ze gaan naar school (eerst naar de Internationale Schakelklas), sport, ze hebben bijbaantjes en doen de huishoudelijke klusjes zoals vaatwasser uitruimen, wasjes leren draaien, hun kamer opruimen. Eigenlijk alles waarvan je wil dat een puber het doet en leert op weg naar zelfstandigheid.”
Participatie in de buurt
De gemeente heeft, zo laat Bregje Kneepkens weten, de directe buren geïnformeerd, ook namens Elker. “Wij organiseren als Elker binnenkort een informatiemoment voor onze toekomstige buren. Wat we eigenlijk heel graag zouden willen, is dat we als buren betrokken worden bij de dingen waar je buren bij betrekt: meehelpen bij de organisatie van een straatfeest, meehelpen bij een opruimactie in de buurt en andere buurtactiviteiten als die er zijn. We draaien graag mee, want zo leren deze jongeren ook wat het is om een goede buur in Nederland te zijn.”
Zodra een jongere er klaar voor is, gaat hij of zij naar een passende woonruimte. “Zij gaan op kamers, worden herenigd met hun gezin als het gezin in Nederland is toegelaten.”
Wettelijke taak
De gemeente heeft de wettelijke taak om statushouders te huisvesten. Sinds de tweede helft van 2023 moet de gemeente als onderdeel van de taakstelling ook alleenstaande minderjarige vreemdelingen huisvesten. “Met het realiseren van de kinderwoongroep in Coevorden willen we invulling geven aan deze wettelijke taak. Een bindend negatief advies van de raad voor de omgevingsvergunning belemmert het uitvoeren van een wettelijke taak”, aldus het college in het raadsvoorstel.