Coevorden – Wat is er een werk verzet door medewerkers, bestuur en vrijwilligers van Theater Hofpoort. Het resultaat mag er zijn: de voormalige machinefabriek aan de Sint Jansstraat ziet er prachtig uit.

Zaterdagochtend vond de opening voor genodigden plaats en de reacties waren ronduit lovend. De locatie dient onder de naam De Fabriek als tijdelijke locatie voor het theater in verband met de coronacrisis. De open dag kon om dezelfde reden niet doorgaan. Het theater heeft ontheffing gekregen van Veiligheidsregio Drenthe en kan op zaterdag 10-10 beginnen aan het 10de seizoen. Voor de opening bespeelde Ghislaine Landhuis de vleugel, waarvoor zij een warm applaus kreeg.

“Een tienjarige uit huis”

Na het welkomstwoord van theaterdirecteur Saskia Kluwen hield Jeroen Huizing een mooie toespraak: “Een tienjarige kwam bij het ouderlijk huis en vertelde uit huis te willen. Na een gesprek was er begrip voor deze wens. Dit is een stoere locatie. Ik heb alle lof voor de hospita, mevrouw Marion Bosman.” Huizing noemde Saskia ondernemend, eigenzinnig en stoer. “En haar collega Anke Pepping wordt steeds veelzijdiger en ook gaat waardering uit naar Gertjan Keen.” Hij sprak ook zijn waardering uit richting provincie. Gedeputeerde Cees Bijl was bij deze opening aanwezig. Hij beëindigde zijn toespraak met de woorden: “Het lieve kind is een eigenzinnige, creatieve en stoere jongvolwassene geworden.”

“Aan een half woord genoeg”

Saskia Kluwen kwam daarna uitvoerig aan het woord, waarbij zij af en toe wat geëmotioneerd raakte na alle inspanningen, tegenslagen en voortdurende veranderingen. “Tien jaar geleden werd een moedige beslissing genomen om te starten met een theater. Dat bood een mooie kans. Voordat we begonnen, was de subsidie reeds gehalveerd, maar dat kwam later goed. Ik ben zo blij met een enthousiast bestuur en de vele vrijwilligers. Niet was hen te veel. En ik ben blij met een collega (Anke Pepping), die aan een half woord genoeg heeft. Dat is een match made in heaven. ‘Niet lullen, maar poetsen’ is ons motto en dat staat op de deur van ons kantoor. Ik wil iedereen bedanken voor de onvoorwaardelijke steun.” Saskia Kluwen en Marieke Meijerink, ook aanwezig bij de opening, waren destijds de kwartiermakers.

In de theaterwereld en het culturele leven is het niet gebruikelijk om op het Malieveld te staan of snelwegen te blokkeren. “Wij uiten onze gedachten meer in een lied of gedicht”, aldus Saskia.

Ruimte

“Door de coronacrisis”, ging Saskia verder, “ontstond er ruimte. Niet alleen in onze agenda, maar ook in ons hoofd. We gingen meer omzien naar elkaar. Er waren optredens voor ouderen, er werd voorgelezen via de telefoon en er werden bezoeken afgelegd. Allemaal belangeloos. Het bleek, dat de mensen iets misten wat er altijd al was: cultuur, lachen, zingen en alles wat het leven kleurt.”

“Wij van Theater Hofpoort zijn niet voor één gat te vangen. Wij maken er iets moois van, zoals op de Weeshuisweide en met Hofpoort Incluis.”

Zoveel steun

Zij bedankte een aantal mensen voor hun inzet. “Jeroen Huizing en John de Vegt bedank ik voor hun meedenken, dat is enorm gewaardeerd. John heeft bewezen geknipt te zijn voor zijn nieuwe functie binnen de gemeente.” Saskia noemde de oude fabriek een pareltje in de binnenstad en bedankte Marion Bosman voor het vertrouwen en de warme steun aan het theater. “Jij ziet het belang in cultuur, waaronder het theater. Ook de steun van de provincie was onmisbaar. Het gaat niet alleen om geld, maar om het belang van een plek als Theater Hofpoort, waar talenten en bezoekers zich thuis voelen. Het is bijna niet te bevatten wat hier is gebeurd.” Zij bedankte ook Gertjan Keen en zijn techniekploeg. “Jij gaat werkelijk tot het gaatje om het perfect te maken samen met jouw mannen.” Tot slot richtte zij het woord tot haar moeder: “Jij bent goud waard, je was er de afgelopen weken helemaal voor me.”

Ode aan Coevorden

Cor Burger en Robbert Koekoek, de mannen van Piepschuim, waren er vanaf het begin bij en ook nu waren zij bij de opening van De Fabriek. Zij zongen een ode aan Coevorden, die ook te horen en te zien is in het museum waar vandaag een tentoonstelling rond tien jaar Hofpoort werd geopend. Tot slot van de opening werd een toost uitgebracht.

Het maximumaantal toegestane zitplaatsen is zeventig. Enkele voorstellingen zijn reeds uitverkocht. Kaarten voor andere voorstellingen kunnen worden besteld via de website van het theater.

Lees ook:

Theater mag beginnen aan tiende seizoen!